Syllogism (SSC CGL 2022 Tier – 1)

Total Questions: 18

1. Statements : [SSC CGL 01/12/2022 (1st Shift)]

I. All W are S

II. No D is W.

Conclusion:

I. Some S are W.

II. All S are D.

III. No W is D.

Correct Answer: (b) Both conclusions I and III follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Both conclusions I and III follows

2. Statements : [SSC CGL 01/12/2022 (2nd Shift)]

Some doctors are painters.

Some doctors are labours.

All the labours are athletes.

Conclusions:

I. Some labours are painters.

II. Some athletes are doctors.

III. All the doctors are athletes.

IV. Some athletes are painters.

Correct Answer: (b) Only conclusions II follow
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Only conclusions II follow

3. Statements : [SSC CGL 01/12/2022 (3rd Shift)]

I. All J are B.

II. Some D are B.

Conclusions:

I. Some D are not J.

II. Some B are not J.

Correct Answer: (b) Neither conclusion follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Neither conclusion follows

4. Statements : [SSC CGL 01/12/2022 (4th Shift)]

I. Some white are car.

II. No truck is car.

Conclusion:

I. All truck are white.

II. Some car are white.

Correct Answer: (a) Only conclusion II follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Only conclusion II follows

5. Statements : [SSC CGL 02/12/2022 (2nd Shift)]

I. All A are H

II. No B is A

Conclusion:

I. Some A are not B.

II. No B is H

Correct Answer: (d) Only conclusion I follows
Solution:

From Ven-Diagram,

Hence,

Only conclusion I follows

6. Statements : [SSC CGL 02/12/2022 (3rd Shift)]

I. All bears are rabbits.

II. All rabbits are dogs.

III. Some dogs are black.

Conclusions:

I. Some rabbits are black.

II. Some dogs are bears.

III. All bears are dogs.

Correct Answer: (a) Only conclusions II and III follow.
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Only conclusions II and III follow.

7. Statements : [SSC CGL 03/12/2022 (4th Shift)]

I. All spoons are forks.

II. All knives are forks.

III. All forks are plates,

Conclusions:

I. All knives are plates.

II. All plates are spoons.

III. Some plates are knives.

Correct Answer: (d) Both conclusions I and III follow.  
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Both conclusions I and III follow.

8. Statements : [SSC CGL, 03/12/2022 (4th Shift)]

I. All P are Q

II. All R are Q.

Conclusion:

I. All Q are R.

II. All P are R.

Correct Answer: (a) Neither conclusion follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Neither conclusion follows

9. Statements : [SSC CGL 05/12/2022 (1st Shift)]

I. Some F are D.

II. No A is D.

Conclusion:

I. Some F are A.

II. No D is A.

III. Some F are not A

Correct Answer: (b) Both conclusions II and III follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Both conclusions II and III follows

10. Statements : [SSC CGL 05/12/2022 (1st Shift)]

Some ships are cups.

No cup is a stool.

All windows are cups.

Conclusions:

I. Some ships being windows is a possibility.

II. No window is a stool.

III. All cups are windows.

IV. No ship is a stool.

Correct Answer: (c) Only Conclusions I and II follow
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Only Conclusions I and II follow