Analogy (SSC CGL 2022 Tier -1) (Part – I)

Total Questions: 49

31. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. [S.S.C CGL 05/12/2022 (1st Shift)]

GAIN : HBKP :: ACHE : BDJG :: CAKE : ?

Correct Answer: (d) DBMG
Solution:The pattern followed here is :

Hence, "DBMG" is the correct answer.

32. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [S.S.C CGL 05/12/2022 (2nd Shift)]

(NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits.)

(5, 25, 30)

(16, 256, 272)

Correct Answer: (d) (13, 169, 182)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, c) → a + b = c

(5, 25, 30) → (5 + 25) = 30

(16, 256, 272) → (16 + 256) = 272

Similarly,

(13, 169, 182) → (13 + 169) = 182

Hence, "(13, 169, 182)" is the correct answer.

33. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term and the fifth term is related to the sixth term. [S.S.C CGL 05/12/2022 (3rd Shift)]

11 : 91 :: ? : 154 :: 15 : 127

Correct Answer: (b) 18
Solution:The pattern followed here is :

(a : b) → (a × 9 - 8) = b

(11 : 91) → (11 × 9 - 8) = 91

(15 : 127) → (15 × 9 - 8) = 127

Similarly,

(x : 154) → (x × 9 - 8) = 154 ⇒ 9x = 154 + 8 ⇒ x = 162 ÷ 9 ⇒ x = 18

Hence, "18" is the correct answer.

34. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [S.S.C CGL 05/12/2022 (4th Shift)]

(NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits.)

(5, 41, 4)

(2, 68, 8)

Correct Answer: (a) (6, 100, 8)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, c) → a² + c² = b²

(5, 41, 4) → 5² + 4² ⇒ 25 + 16 = 41

(2, 68, 8) → 2² + 8² ⇒ 4 + 64 = 68

Similarly,

(6, 100, 8) → 6² + 8² ⇒ 36 + 64 = 100

Hence, "(6, 100, 8)" is the correct answer.

35. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [S.S.C CGL 06/12/2022 (1st Shift)]

(NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits.)

(2, 8, 36)

(4, 9, 25)

Correct Answer: (b) (13, 20, 49)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, c) → a + √c = b

(2, 8, 36) → (2 + 36) ⇒ 2 + 6 = 8

(4, 9, 25) → (4 + 25) ⇒ 4 + 5 = 9

Similarly,

(13, 20, 49) → (13 + 49) ⇒ 13 + 7 = 20

Hence, "(13, 20, 49)" is the correct answer.

36. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. [S.S.C CGL 06/12/2022 (2nd Shift)]

(The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word.)

Dog : Bitch :: Stallion : ?

Correct Answer: (b) Mare
Solution:The logic followed here is :

The feminine gender of a dog is bitch

Similarly,

The feminine gender of a Stallion would be mare.

Hence, "Mare" is the correct answer.

37. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. [S.S.C CGL 06/12/2022 (3rd Shift)]

OILS : UNLS :: PAIN : PKDT :: QUIK : ?

Correct Answer: (d) MKXU
Solution:The pattern followed here is :

Hence, "MKXU" is the correct answer.

38. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. [S.S.C CGL 06/12/2022 (3rd Shift)]

(The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters / number of consonants/vowels in the word)

Cricket : Pitch :: Badminton : ?

Correct Answer: (c) Court
Solution:The logic followed here is :

As cricket is played on the pitch

Similarly,

Badminton is played in court.

Hence, "Court" is the correct answer.

39. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following sets. [S.S.C CGL 06/12/2022 (4th Shift)]

(NOTE : Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits.)

(9, 16, 5)

(7, 9, 4)

Correct Answer: (c) (11, 36, 5)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, c) → (a - c)² = b

(9, 16, 5) → (9 - 5)² ⇒ 4² = 16

(7, 9, 4) → (7 - 5)² ⇒ 3² = 9

Similarly,

(11, 36, 5) → (11 - 5)² ⇒ 6² = 36

Hence, "(11, 36, 5)" is the correct answer.

40. Select the option that is related to the fifth letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster and the fourth letter-cluster is related to the third letter-cluster. [S.S.C CGL 07/12/2022 (1st Shift)]

COMPLEX : OCXELPM :: BALANCE : ABECNAL :: AIRLINE : ?

Correct Answer: (a) IAENILR
Solution:The pattern followed here is :

Hence, "IAENILR" is the correct answer.