Analogy (SSC CHSL 2020 Tier 1)

Total Questions: 43

21. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [S.S.C CHSL 06/08/2021 (Morning)]

(2, 2, 9)

Correct Answer: (c) (4, 8, 25)
Solution:The pattern followed here is :

[a, b, {2(a + b)+1}] 

Similarly,

(4, 8, 25) → [4, 8, {2(4 + 8) + 1}]

22. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the numbers in the given set. [S.S.C CHSL 06/08/2021 (Evening)]

(6, 8, 192)

Correct Answer: (a) (11, 9, 396)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, 4ab) 

So,

4 × 11 × 9 = 396

23. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [S.S.C CHSL 09/08/2021 (Morning)]

(313, 2732, 98211)

Correct Answer: (b) (601, 9401, 71427)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, c)  where the sum of digits of a, b, and c are 7, 14, and 21 respectively.

Similarly,

(601, 9401, 71427) → (6 + 0 + 1 = 7), (9 + 4 + 0 + 1 = 14), (7 + 1 + 4 + 2 + 7 = 21)

24. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. [S.S.C CHSL 09/08/2021 (Morning)]

166 : 415 :: 256 : ?

Correct Answer: (a) 640
Solution:The pattern followed here is :

(2n : 5n)

166 : 415 → (83 × 2, 83 × 5)

Similarly,

256 : 640 → (128 × 2, 128 × 5)

25. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [S.S.C CHSL 09/08/2021 (Afternoon)]

(6, 15, 27)

Correct Answer: (c) (4, 10, 18)
Solution:The pattern followed here is :

(a, b, 2a + b)

So,

2 × 4 + 10 = 18

26. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. [SSC CHSL 09/08/2021 (Evening)]

(3, 3, 11)

Correct Answer: (c) (7, 11, 35)
Solution:Logic(a, b, 2 (a + b - 1) 
So, (7, 11, 2(7 + 11) -1 = 35  is the correct answer

27. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. [SSC CHSL 09/08/2021 (Evening)]

Dolphins : Click :: Jackals : ?

Correct Answer: (d) Howl
Solution:The sound of dolphins is clicks similarly sound made by jackals in Howl.

28. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. [SSC CHSL 09/08/2021 (Evening)]

27 : 702 :: 12 : ?

Correct Answer: (d) 132
Solution:Logic :- n : n (n - 1)
Similarly 12 × 11 = 132

29. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the numbers in the given set. [SSC CHSL 10/08/2021 (Morning)]

(7, 4, 33)

Correct Answer: (a) (9, 5, 56)
Solution: Logic :- (a, b, a² - b²)
Similarly 9² - 5² = 56.

30. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. [SSC CHSL 10/08/2021 (Morning)]

6 : 27 :: 9 : ?

Correct Answer: (a) 66
Solution:Logic :- n : (n - 1)² + 2
So, 9 : 8² + 2 = 66