Comprehension Part- 5

Total Questions: 50

11. The common sunflower is valuable from an economic as well as from an ornamental point of view. The leaves are used as fodder, the flowers yield a yellow dye, and the seeds contain oil and are used for food. The sweet yellow oil obtained by compression of the seeds is considered equal to olive or almond oil for table use. Sunflower oil cake is used for stock and poultry feeding. The oil is also used in soap and paints and as a lubricant. The seeds may be eaten dried, roasted or ground into nut butter and are common in birdseed mixes. [Graduate Level 03/08/2022 (Shift - 3)]

Select a suitable title for the passage.

Correct Answer: (d) The Uses of the Sunflower
Solution:The uses of the sunflower.

It can be inferred that uses of leaves, seeds, and oil made from the seeds of sunflowers is mentioned in the passage. Hence, 'The uses of the sunflower' is the suitable title for the passage.

12. The common sunflower is valuable from an economic as well as from an ornamental point of view. The leaves are used as fodder, the flowers yield a yellow dye, and the seeds contain oil and are used for food. The sweet yellow oil obtained by compression of the seeds is considered equal to olive or almond oil for table use. Sunflower oil cake is used for stock and poultry feeding. The oil is also used in soap and paints and as a lubricant. The seeds may be eaten dried, roasted or ground into nut butter and are common in birdseed mixes. [Graduate Level 03/08/2022 (Shift - 3)]

Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Ornamental

Correct Answer: (d) Unembellished
Solution:Unembellished

Ornamental- decorative.

Unembellished-not decorated.

13. The common sunflower is valuable from an economic as well as from an ornamental point of view. The leaves are used as fodder, the flowers yield a yellow dye, and the seeds contain oil and are used for food. The sweet yellow oil obtained by compression of the seeds is considered equal to olive or almond oil for table use. Sunflower oil cake is used for stock and poultry feeding. The oil is also used in soap and paints and as a lubricant. The seeds may be eaten dried, roasted or ground into nut butter and are common in birdseed mixes. [Graduate Level 03/08/2022 (Shift - 3)]

Identify the tone of the passage.

Correct Answer: (c) Descriptive
Solution:Descriptive It can be inferred from the passage that the tone of the passage is descriptive as in a descriptive tone, something is described in detail like a story or an event, or some new product. (Describe-To tell convey in words the appearance, nature, attributes, etc)

14. The common sunflower is valuable from an economic as well as from an ornamental point of view. The leaves are used as fodder, the flowers yield a yellow dye, and the seeds contain oil and are used for food. The sweet yellow oil obtained by compression of the seeds is considered equal to olive or almond oil for table use. Sunflower oil cake is used for stock and poultry feeding. The oil is also used in soap and paints and as a lubricant. The seeds may be eaten dried, roasted or ground into nut butter and are common in birdseed mixes. [Graduate Level 03/08/2022 (Shift - 3)]

Which of the following facts is mentioned in the given passage?

Correct Answer: (b) The sunflower's leaves, flowers and seeds have many uses.
Solution:The sunflower's leaves, flowers and seeds have many uses. (Line/s from the passage- The leaves are used as fodder, the flowers yield a yellow dye, and the seeds contain oil and are used for food. The sweet yellow oil obtained by compression of the seeds is considered equal to olive or almond oil for table use.)

15. The common sunflower is valuable from an economic as well as from an ornamental point of view. The leaves are used as fodder, the flowers yield a yellow dye, and the seeds contain oil and are used for food. The sweet yellow oil obtained by compression of the seeds is considered equal to olive or almond oil for table use. Sunflower oil cake is used for stock and poultry feeding. The oil is also used in soap and paints and as a lubricant. The seeds may be eaten dried, roasted or ground into nut butter and are common in birdseed mixes. [Graduate Level 03/08/2022 (Shift - 3)]

Identify the main theme of the passage.

Correct Answer: (c) The sunflower's leaves, flower and seeds have varied economic and ornamental uses.
Solution:The sunflower's leaves, flower and seeds have varied economic and ornamental uses.

It can be inferred from the passage that the sunflower 's leaves, flower and seeds are valuable from an economic as well as an ornamental point of view. Hence, Option (c) is the main theme of the passage.

16. The search for life on Mars has become more urgent thanks in part to probes by the two rovers now roaming Mars' surface and another spaceship that is orbiting the planet. In recent months, they've made a series of astonishing discoveries that, once again, tempt scientists to believe that Mars harbours life-or did so in the past. At a February conference in the Netherlands, an audience of Mars experts was surveyed about Martian life. Some 75 per cent of the scientists said they thought life once existed there, and of them, 25 per cent think that Mars harbours life today. [Graduate Level 04/08/2022 (Shift - 2)]

Select the most appropriate ANTONYM of the given word  Astonishing.

Correct Answer: (a) Ordinary
Solution:Ordinary

Astonishing- causing a feeling of great surprise or wonder.

Ordinary of common quality, rank, or ability.

Real- not artificial, fraudulent, or illusory.

Superb marked to the highest degree by grandeur, excellence, brilliance, or competence.

Vague- not clearly defined.

17. The search for life on Mars has become more urgent thanks in part to probes by the two rovers now roaming Mars' surface and another spaceship that is orbiting the planet. In recent months, they've made a series of astonishing discoveries that, once again, tempt scientists to believe that Mars harbours life-or did so in the past. At a February conference in the Netherlands, an audience of Mars experts was surveyed about Martian life. Some 75 per cent of the scientists said they thought life once existed there, and of them, 25 per cent think that Mars harbours life today. [Graduate Level 04/08/2022 (Shift - 2)]

Identify the inference drawn from the passage.

Correct Answer: (a) A minimal percentage of Mars expert believe there is life on Mars today.
Solution:A minimal percentage of Mars expert believe there is life on Mars today.

It can be inferred that some scientists believe there is life on Mars today as mentioned in the passage. (Line/s from the passage- In recent months, they've made a series of astonishing discoveries that, once again, tempt scientists to believe that Mars harbours life-or did so in the past)

18. The search for life on Mars has become more urgent thanks in part to probes by the two rovers now roaming Mars' surface and another spaceship that is orbiting the planet. In recent months, they've made a series of astonishing discoveries that, once again, tempt scientists to believe that Mars harbours life-or did so in the past. At a February conference in the Netherlands, an audience of Mars experts was surveyed about Martian life. Some 75 per cent of the scientists said they thought life once existed there, and of them, 25 per cent think that Mars harbours life today. [Graduate Level 04/08/2022 (Shift - 2)]

Select an appropriate title for the passage.

 

Correct Answer: (b) The Probability of Life on Mars
Solution:The Probability of Life on Mars It can be inferred from the passage that 'the Probability of Life on Mars' is the most suitable title.

19. The search for life on Mars has become more urgent thanks in part to probes by the two rovers now roaming Mars' surface and another spaceship that is orbiting the planet. In recent months, they've made a series of astonishing discoveries that, once again, tempt scientists to believe that Mars harbours life-or did so in the past. At a February conference in the Netherlands, an audience of Mars experts was surveyed about Martian life. Some 75 per cent of the scientists said they thought life once existed there, and of them, 25 per cent think that Mars harbours life today. [Graduate Level 04/08/2022 (Shift - 2)]

Which of the following facts is mentioned in the given passage?

Correct Answer: (c) There are two rovers probing Mars surface.
Solution:There is two rovers probing Mars surface (Line/s from the passage- The search for life on Mars has become more urgent thanks in part to probes by the two rovers now roaming Mars' surface and another spaceship that is orbiting the planet.)

20. The search for life on Mars has become more urgent thanks in part to probes by the two rovers now roaming Mars' surface and another spaceship that is orbiting the planet. In recent months, they've made a series of astonishing discoveries that, once again, tempt scientists to believe that Mars harbours life-or did so in the past. At a February conference in the Netherlands, an audience of Mars experts was surveyed about Martian life. Some 75 per cent of the scientists said they thought life once existed there, and of them, 25 per cent think that Mars harbours life today. [Graduate Level 04/08/2022 (Shift - 2)]

Identify the tone of the passage.

Correct Answer: (b) Speculative
Solution:'Speculative' means expressing, or based on conjecture rather than knowledge. Hence, the tone of the passage is 'Speculative'.