English (NDA/NA SOLVED PAPER 2023) ( 01 to 50)

Total Questions: 50

41. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word

Question = (41 to 45)
Many metals are malleable in nature and property.

Correct Answer: (a) hard
Solution:Malleable means something that is soft and mouldable. The correct antonym of malleable is 'hard'.

42. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word

To neglect a warning is to invite danger.

Correct Answer: (c) regard
Solution:Neglect means to ignore. The opposite of 'neglect' is 'regard' which means to pay attention to something.

43. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word

His ostentatious behaviour surprised everyone.

Correct Answer: (b) modest
Solution:Ostentatious is used to refer to something that is gawdy or excessively visible with an intention to impress others.

44. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word

The experience of Covid Pandemic was excruciating for much of the population.

Correct Answer: (d) mild
Solution:Excruciating means extremely painful. The antonym of 'excruciating' from the given list of options is 'mild' which means 'not strong'.

45. Select the option that is opposite in meaning to the underlined word

A trip to the hills was refreshing.

Correct Answer: (b) wearying
Solution:Refreshing refers to describe something that is pleasant and makes one feel less tired. The opposite of the word refreshing is 'wearying' which means tiring.

46. Carefully read the given passage and answer the questions that follow. You are required to select your answers solely based on the contents of the passage and the opinion of the author only.

Question = (46 to 50)
People by and large are concerned with and pursue self-interest.They are unlikely to be motivated to use renewable resources in a prudent and sustainable fashion. They are unlikely to be motivated under the following conditions: if their resource catchments are vast, so that degradation of any particular portion affects them very little; or if they have open before them possibilities of substitution as any one resource element is depleted; or if their control over the resource base is tenuous, so that others may, at any time, deplete a resource they value, even if they use it in a restrained fashion. Indeed, exhaustive use is highly likely when any one of these three conditions obtains. It is only when people perceive their resource catchments as limited, possibilities of substitution of exhausted resource elements as not readily feasible, and their own control over the resource base as secure, will they be motivated to use the resources in a prudent fashion. People, rooted in a locality, and retaining control over their resource base are most likely to fulfil all three prerequisites for sustainable resource use; and therefore to behave in ways conducive to the conservation of biodiversity within their localities.

Why, according to the writer can't people be motivated to use a resource prudently?

1. They feel that others may overuse the resource
2. It is possible to substitute the resource
3. Abundance of the resource availability
Select the correct answer using the code given below :

Correct Answer: (d) 1, 2 and 3
Solution:It is clearly stated in the beginning of the passage that people lack the motivation to use renewable resources in a sustainable manner for all three reasons on the list- tenuous control over resource base, possibility of substitution, and large number of resources.

47. When do people use resources exhaustively?

Correct Answer: (c) When the resources use has little impact
Solution:When the use of resources has little impact, people use resources exhaustively.

48. The self-interest of people affects the use of renewable resources

Correct Answer: (b) erratically
Solution:The passage upholds use of resources in a prudent (sensible or careful) fashion. Due to open possibilities of substitution as any one resource element is depleted; hence the self-interest of people affects the use of renewable resources erratically.

49. People rooted in a locality

Correct Answer: (c) believe in conservation and reproduction of resources
Solution:People rooted in a locality retain control over their resource base and use them in a sustainable manner. Thus, they believe in conservation and reproduction of resources.

50. Which among the following is closest in meaning with the word 'deplete'?

Correct Answer: (a) exhaust
Solution:Exhaust is closest in meaning to the word 'deplete' for both denote 'decrease'.