HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift IInd Paper

Total Questions: 100

91. A sum invested at 5% simple interest per annum grows to ₹504 in 4 years. The same amount at 10% simple interest per annum in 4 1÷2 year will grow to :

Correct Answer: (a) ₹525

92. Two numbers are in the ratio 17:45. If one-third of the smaller is less than 1÷5 of the greater by 15, then the smaller number is :

Correct Answer: (a) 76 ¹/²

93. Two partners A and B invested ₹1,25,000 and ₹85,000 respectively in a business. They distribute 60% of the profit equally and decide to distribute the remaining 40% in the ratio of their capitals. If A received ₹3,000 more than B, the total profit is:

Correct Answer: (d) ₹39,375

94. 1 ÷ [ 1+1 ÷ {1+1 ÷(1+1 ÷ 3)}] is equal to :

Correct Answer: (a) 7÷11

95. On a some of money the simple interest for 2 years is ₹ 660. While the compound interest for the same time and same rate is ₹696.30. The rate of interest per annum is—

Correct Answer: (b) 11%

96. A, B and C can complete a work in 6 days. A or B alone can do the same work in 16 days. In how many days C alone can do the same work?

Correct Answer: (a) 24

97. The volume of a cuboidal solid is 210 cm³ and its surface area is 214 cm². If the area of the base is 42 cm², then the edges of the cuboidal solid are—

Correct Answer: (a) 5, 6 and 7 cm

98. Two numbers are less than a third number by 30% and 37%, respectively. How much percent is the second number less than the first?

Correct Answer: (d) 10%

99. A person has to cover a distance of 6 km in 45 minutes. If he covers one-half of the distance in two-thirds of the total time, then to cover the remaining distance, his speed (in km/hr) must be—

Correct Answer: (a) 12

100. The ratio of milk and water in a mixture is 4:3. When 6 litres of water is added to the mixture, the respective ratio of milk and water becomes 8:7. The quantity of milk in original mixture is—

Correct Answer: (a) 48 litres