HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift IInd Paper

Total Questions: 100

11. Find out the antonym of the underlined word in the following sentence.

 

A person who is looking for sympathy talks plaintively.

Correct Answer: (c) blissfully

12. Choose the correct passive voice form of the following sentence.

 

Why are you reading a book?

Correct Answer: (b) Why is a book being read by you?

13. Pick out the synonym of the underlined word in the following sentence—

I hope you will not turn down my request.

Correct Answer: (a) reject

14. Fill in the blank with a suitable form of verb by choosing the best out of four options given below—

There ............ any message from my teacher since she moved to London.

Correct Answer: (a) hasn’t been

15. Find out the correctly spelt word—

Correct Answer: (d) necessity

16. Which of the following option correctly represents the neutralisation reaction?

Correct Answer: (a) Base + Acid → Salt + Water

17. Which film won the Best Film on Social Issues Award in the 68th National Film Awards under the non-feature film category?

Correct Answer: (d) Justice Delayed but Delivered (Hindi)

18. The transition from the early agriculturalists and pastoralists age to the age of copper is depicted in the transition from—

Correct Answer: (a) Neolithic to Chalcolithic period

19. Which of the following statement is incorrect about Internet Protocol (IP) address?

(1) It is a unique address that can be used to uniquely identify each node in a network.
(2) They are assigned to each node in a network that uses the Internet protocol for communication.
(3) It can change if a node is removed from one network and connected to another network.
(4) It will not change if node is removed from one network and connected to another network.

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (b) Only (4)

20. Which among the following texts is most widely illustrated in Jain painting tradition?

Correct Answer: (d) Kalpasutra