HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift IInd Paper

Total Questions: 100

21. Which of the following statement is not correct about optical fiber?

(1) It carries data as light, which travels inside a thin fiber of glass.
(2) They are expensive and bidirectional.
(3) They are expensive and unidirectional.
(4) These cables are of light weight and have higher bandwidth.

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (a) Only (2)

22. Who won the Nobel Prize in Medicine in 2022?

Correct Answer: (b) Swante Paabo

23. Which of the following options lists devices used for computer input?

Correct Answer: (d) Keyboard, Mouse, Joystick

24. ‘Churning poor’ is a specific category within which aggregate category of people above or below poverty line are—

Correct Answer: (a) transient poor

25. The bar code written on a product is read by a handheld—

Correct Answer: (a) Optical Scanner

26. Which among the following is not a fundamental Right guaranteed by the Indian Constitution?

Correct Answer: (b) Right to equal pay for equal work

27. Outsourcing of business processes in a globalized world is an activity which can be witnessed in:

Correct Answer: (d) Call Centres

28. Which of the following statements is correct about properties of a suspension?

1. Suspension is a heterogeneous mixture.

2. Suspension is stable and hence cannot be separated from the mixture.

3. The particles of suspension scatter a beam of light passing through it.

Choose the correct option from the codes given below:

Correct Answer: (c) (1) and (3)

29. Which institution can be approached under the Right to Constitutional Remedies of the Indian Constitution in case of violation of the Fundamental Rights of an individual?

Correct Answer: (d) Judiciary

30. What is the name of the mining process where minerals that lie at shallow depths are taken out by removing the surface layer?

Correct Answer: (a) Open cast mining