HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift IInd Paper

Total Questions: 100

41. दिए गए किस विकल्प में बहुवचन का उपयुक्त प्रयोग नहीं हुआ है ?

Correct Answer: (d) घर गिरा दिया गया

42. विराम चिह्नों की वृष्टि से सर्वाधिक उपयुक्त वाक्य है-

Correct Answer: (c) नालंदा, सचमुच, ज्ञान-विज्ञान का प्रतिष्ठित स्थान हुआ करता था।

43. वर्तनी की वृष्टि से शब्द का शुद्ध रूप है-

Correct Answer: (c) वाङ्मय

44. तत्सम शब्द का सर्वाधिक उपयुक्त विकल्प है-

Correct Answer: (c) कवि

45. इनमें से मिश्र वाक्य कौन-सा है ?

Correct Answer: (c) अध्यापिका ने कहा कि कल विद्यालय बंद रहेगा

46. What will come in place of the question mark (?) in the following numerical series?

9, 36, 144, 576, ......?

Correct Answer: (d) 2304

47. Select the combination of numbers so that the letters arranged accordingly will form a meaningful word.

U E L N R D B
1 2 3 4 5 6 7

Correct Answer: (b) 6, 3, 1, 4, 7, 2, 5

48. In an examination, Akash scores 5 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 50 questions and secures 70 marks, how many questions did he attempt correctly?

Correct Answer: (d) 20

49. 'Asleep' is related to 'Vigilant' in the same way as 'Gradual' is related to —

Correct Answer: (d) Abrupt

50. What will come in place of the question mark (?) in the following numerical series?

288, 254, 222, ...., 164, 138, 144

Correct Answer: (b) 192