HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift Ist Paper

Total Questions: 100

11. If x is a 3-digit number and y is a number obtained by permuting the digits of x in any manner, then (x–y) is always divisible by—

Correct Answer: (b) 9

12. The closest approximation of the following product 0.3333 × 0.25 × 0.499 × 0.125 × 24 is—

Correct Answer: (d) 2

13. A sum of money at simple interest doubles in 7 years. It will become four times in—

Correct Answer: (a) 21 years

14. A man and a boy together can do a certain amount of digging in 40 days. Their speeds in digging are in the ratio 8 : 5. How many days will the boy take to complete the work if engaged alone?

Correct Answer: (c) 104 days

15. Tea worth ₹ 126 per kg and ₹ 135 per kg are mixed with a third variety of tea in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth ₹ 153 per kg, the price of the third variety per kg is—

Correct Answer: (b) ₹ 175.50

16. Which of the following plastics is used for making electrical switches?

Correct Answer: (b) Bakelite

17. What was the slogan of the ‘Patient Safety Divash’ which was observed on 17th September, 2022?

Correct Answer: (b) Medication Without Harm

18. What is the name of the plant group whose plants bear naked seeds and are usually perennial, evergreen and woody?

Correct Answer: (d) Gymnosperms

19. In Olympics, India has won the maximum number of Gold Medals under which category since 1900 to 2020?

Correct Answer: (a) Hockey

20. Which one of the following statements is correct about Uniform Resource Identifier (URI)?

Correct Answer: (a) It is a unique address or path for each resource located on the web.