HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift Ist Paper

Total Questions: 100

21. Google, Bing and Yahoo are examples of

Correct Answer: (d) Search Engines

22. Which of the following is used to ensure accuracy and reliability of data in the database?

Correct Answer: (a) Database Constraint

23. Which of the following is the correct sequence?

Correct Answer: (b) Exabyte > Petabyte > Terabyte > Gigabyte

24. Which among the following statements is/are correct with regard to the amendment of the Indian Constitution?

(1) Parliament has the power to amend any part of the Constitution except for Part-III
(2) A Constitutional Amendment Bill can only be introduced in the Lok Sabha.

(3) The Constitutional Amendment Bill once passed needs the assent of the President.

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (b) Only (3)

25. Which among the following countries would be an example of ‘coming together’ federation?

(1) India
(2) U.S.A.
(3) Australia
(4) Spain

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (a) (2) and (3)

26. Which among the following was/were feature(s) of ‘Subsidiary Alliance,’ a system devised by the British in colonial India?

(1) It was devised by Lord Wellesley
(2) A British army contingent was to be stationed in the territory of the ally.
(3) The ally could never get into agreements with any other rulers.
(4) The British were to protect the ally only from the internal threats to power.

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (a) (1) and (2)

27. In a Market Equilibrium figure, if the Demand curve shifts leftward and the Supply curve shifts rightward simultaneously, what is the impact on Equilibrium price?

Correct Answer: (d) Decreases

28. Selling off a part of the equity of a Public Sector Enterprise (PSE) to the public is called ...................... .

Correct Answer: (a) Disinvestment

29. India’s first nationalist art school was established in which University in 1919?

Correct Answer: (a) Visva-Bharati University

30. Which of the following waterways has been declared by the Government as the National Waterways N. W. No. 2?

Correct Answer: (a) The Brahmaputra river between Sadiya and Dhubri (891 km)