HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift Ist Paper

Total Questions: 100

41. वाक्य के प्रमुख घटक होते हैं-

Correct Answer: (d) उद्देश्य और विधेय

42. निम्नलिखित विकल्पों में तत्सम शब्द की पहचान कीजिए-

Correct Answer: (b) भ्राता

43. 'कक्ष के, ......................... बहुत गर्मी है' वाक्य के रिक्त स्थान के लिए 'बाहर' शब्द का सर्वाधिक उपयुक्त विलोम शब्द चुनिए।

Correct Answer: (a) भीतर

44. दिए गए किस वाक्य में कारक चिह्न का सर्वाधिक उपयुक्त प्रयोग हुआ है ?

Correct Answer: (c) ये खिलौने मेरी बेटी के हैं

45. अयादि संधि का उदाहरण नहीं है-

Correct Answer: (a) उच्छ्वास

46. Choose the correct passive voice form of the following sentence—

Sheetal will have finished the work.

Correct Answer: (b) The work will have been finished by Sheetal

47. Rearrange the following parts of a sentence labelled as PQRS to make a meaningful sentence—

P —  deeds is to be
Q — on to the future
R — the power of noble
S — preserved and passed

Correct Answer: (c) RPSQ

48. Pick out the correctly spelt word—

Correct Answer: (a) Outrageous

49. Pick out the part of the sentence which has an error. If there is no error, your answer is (4).

A. The simplest method

B. of welding two pieces of metal together

C. is known as pressure welding.

Correct Answer: (a) B

50. Choose the alternative which best expresses the meaning of the underlined idiom Her speech is always full of tall stories.

Correct Answer: (b) exaggerated tales