HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift Ist Paper

Total Questions: 100

51. In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given sentence.

“An apartment building in which each apartment is owned separately by the people living in it, but also containing shared areas.”

Correct Answer: (d) Condominium

52. Choose the word which is opposite in meaning to the word underlined. "Earthquakes are frequent in Japan."

Correct Answer: (c) evident

53. Choose the word which is opposite in meaning to the word underlined. "She is slender in figure."

Correct Answer: (b) stout

54. Find out a word from the above passage which means "a country's history, traditions, and culture, etc."

Read the following passage carefully and answer questions 54, 55, and 56.

India is one of the oldest civilizations of the world, which offers a kaleidoscope of cultural experiences. The country has a rich heritage and numerous attractions. It stretches from the snow-capped Himalayan peaks to the tropical rain forests of the south covering 32,872,263 square kilometers. It is the world’s seventh-largest country, distinguished from the rest of Asia by mountains and the sea which gives the country a distinct geographical identity. India showcases a wide variety of resources crafted hundreds of years ago from huge heritage sites to pristine sea-beaches. Tourism contributes to substantial economic, social, cultural, educational, and political development that generates both direct and indirect employment.

Correct Answer: (a) heritage

55. Tourism as an industry also contributes to our country's:

Read the following passage carefully and answer questions 54, 55, and 56.

India is one of the oldest civilizations of the world, which offers a kaleidoscope of cultural experiences. The country has a rich heritage and numerous attractions. It stretches from the snow-capped Himalayan peaks to the tropical rain forests of the south covering 32,872,263 square kilometers. It is the world’s seventh-largest country, distinguished from the rest of Asia by mountains and the sea which gives the country a distinct geographical identity. India showcases a wide variety of resources crafted hundreds of years ago from huge heritage sites to pristine sea-beaches. Tourism contributes to substantial economic, social, cultural, educational, and political development that generates both direct and indirect employment.

Correct Answer: (b) education and employment

56. Besides the world's oldest civilizations, India is also the world's ... largest country.

Read the following passage carefully and answer questions 54, 55, and 56.

India is one of the oldest civilizations of the world, which offers a kaleidoscope of cultural experiences. The country has a rich heritage and numerous attractions. It stretches from the snow-capped Himalayan peaks to the tropical rain forests of the south covering 32,872,263 square kilometers. It is the world’s seventh-largest country, distinguished from the rest of Asia by mountains and the sea which gives the country a distinct geographical identity. India showcases a wide variety of resources crafted hundreds of years ago from huge heritage sites to pristine sea-beaches. Tourism contributes to substantial economic, social, cultural, educational, and political development that generates both direct and indirect employment.

Correct Answer: (c) seventh

57. Choose the most appropriate preposition to fill in the blank.

She succeeded ... dint of perseverance and hard work.

Correct Answer: (b) by

58. Fill in the blank with the appropriate option given below.

The Battle of Waterloo was won ... of Eton.

Correct Answer: (a) on the playing fields

59. Pick out the correct indirect speech form of the following sentence.

"I have bought a house," he said.

Correct Answer: (d) He said that he had bought a house.

60. The old man is looking forward ... the visit of his grandchildren.

Correct Answer: (b) to