HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 First Shift Ist Paper

Total Questions: 100

61. What is the One Time Cash Award for Mahavir Chakra Awardee?

Correct Answer: (a) ₹ 1,00,00,000

62. Which city is known as the "Heart of Haryana"?

Correct Answer: (a) Jind

63. What is the State Bird of Haryana?

Correct Answer: (c) Black Francolin

64. The climate of Haryana is—

Correct Answer: (b) Sub-Tropical Dry Continental type

65. Where is the Blue Bird lake located in Haryana?

Correct Answer: (d) Hisar

66. Which district of Haryana receives the highest rainfall?

Correct Answer: (a) Ambala

67. Where is Baba Ladaana Tirth Sthal situated?

Correct Answer: (c) Kaithal

68. When was the first permanent Lok Adalat set up in Haryana?

Correct Answer: (b) 7th August, 1998

69. Which of the following committees is not appointed by the Panchayat Samiti according to Chapter X of the Haryana Panchayati Raj Act, 1994?

Correct Answer: (b) Health and Welfare Committee

70. Match the ancient names of the districts in Haryana given in Column-I with their present names in Column-II:

Column-IColumn-II
I. Sairishakaa. Sira
II. Kanoudb. Kaithal
III. Kapisthalc. Panipat
IV. Panduprasthad. Mahendragarh

 

 

IIIIIIIV
(A)adbc
(B)dabc
(C)cbad
(D)bcda
Correct Answer: (A)