HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 Second Shift IInd Paper

Total Questions: 100

11. The LCM 3⁻⁸, 3⁻¹¹, and 3⁻¹⁰ is :

Correct Answer: (a) 3⁻⁸

12. The mean of 1², 2², 3², 4², 5², 6²,  and 7² is :

Correct Answer: (b) 20

13. A solid cylinder and a solid cone have equal base and equal height. If the radius and height are in the ratio, ......... the ratio of the total surface area of the cylinder to that of the cone is :

Correct Answer: (d) 14 : 9

14. What are the two numbers whose sum is 85 and the LCM is 102?

Correct Answer: (d) 51, 34

15. If, ............ ,then which of the following is true?

Correct Answer: (a) 2 < a < 3

16. विद्यालय को बिना सबूत के बदनाम किया जा रहा है। रेखांकित शब्द में कौन-सा उपसर्ग है ?

Correct Answer: (c) विदेशी उपसर्ग

17. 'पंजाब' समस्त पद निम्नलिखित में किस समास का उदाहरण है ?

Correct Answer: (a) द्विगु समास

18. 'राकेश ने पुल ........... नदी को पार किया' वाक्य के रिक्त स्थान के लिए सर्वाधिक उपयुक्त कारक चिह्न चुनिए।

Correct Answer: (b) से

19. निम्नलिखित में से कौन-सा कथन 'प्रत्यय' के संदर्भ में सत्य है ?

Correct Answer: (c) 'कृत' और 'तद्धित' प्रत्यय के दो भेद हैं

20. रचना के अनुसार वाक्य मुख्यतः कितने प्रकार के होते हैं ?

Correct Answer: (b) तीन