HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 Second Shift IInd Paper

Total Questions: 100

31. Which of the following statements is NOT CORRECT about the system of Permanent Settlement in Colonial India?

Correct Answer: (d) A share of the extra income of the zamindar was also to be paid to the Company.

32. The primary memory which is non-volatile in nature is the memory.

Correct Answer: (a) Read only

33. In the 68th National Film Awards the best book on cinema was awarded to—

Correct Answer: (a) The Longest Kiss (English)

34. Which among the following depicts an integrated system of courts in India?

Correct Answer: (b) Appellate System

35. What is the name of the Networking Topology where each node is connected to two other devices, one each on either side?

Correct Answer: (c) Ring Topology

36. Which of the following Ports is the premier iron ore exporting Port of the country?

Correct Answer: (c) Marmagao Port

37. Which of the following statements is/are correct about sound?

(1) The speed of sound depends on the properties of the medium through which it travels.

(2) The speed of sound in a medium depends on temperature of the medium.

(3) The speed of sound increases when it goes from solid to gaseous state.

Choose the correct option from the codes given below—

 

Correct Answer: (a) (1) and (2)

38. Which among the following is NOT a principle laid down under the 'Directive Principle of State Policy' in the Indian Constitution?

Correct Answer: (d) Preservation of the rich heritage of our composite culture

39. World Trade Organization (WTO) is a successor?

Correct Answer: (a) General Agreement on Trade and Tariff (GATT)

40. A simple model of a computer system has four units. Which of the following options is the best description of the model?

Correct Answer: (c) Input device, Output device, Memory, Processing Unit