HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 Second Shift IInd Paper

Total Questions: 100

41. Which one of the following statement is correct about Array?

Correct Answer: (a) Elements are stored in contiguous memory locations

42. Which among the following would be correct about the employment pattern in India over the last five decades (1972-2018)?

(1) Casual wage labourer employment is the smallest form of employment.

(2) Self-employment is the largest form of employment.

(3) Regular salaried employment has witnessed a marginal increase in the recent decades.

(4) Percentage of people employed in the service sector has increased.

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (a) (2), (3), and (4)

43. Match the following options correctly—

Sports personSports
I. Neeraj Chopra(a) Wrestling
II. Sakshi Malik(b) Boxing
III. Lovlina Borgohain(c) Javelin
IV. R.S. Rathore(d) Shooting

 

IIIIIIIV
(A)cbad
(B)bdca
(C)dcab
(D)cabd
Correct Answer: (D)

44. Which of the following are correct about cartilage?

(1) It is a connective tissue, that has widely spaced cells.

(2) It anchors the muscles and supports the main organs of the body.

(3) It is present in the nose, ear, trachea, and larynx.

Choose the correct option from the codes given below—

Correct Answer: (b) (1) and (3)

45. Which university in India was originally a complex of several Buddhist monasteries?

Correct Answer: (b) Nalanda

46. Who is the founder of ‘Baba Kali Kamri Wale ka Dera’, a religious place, situated in district Kurukshetra?

Correct Answer: (c) Swami Vishudhanand Maharaj

47. What is the female literacy rate in Haryana State for the year 2021-22?

Correct Answer: (d) 65.9%

48. According to the Economic Survey 2021-2022, how many medical colleges are there in Haryana?

Correct Answer: (d) 12

49. The battle of Narnaund took place in March 1799 A.D. between the Hansi ruler George Thomas and...

Correct Answer: (c) Sikhs

50. Which museum is the oldest and largest museum of Haryana?

Correct Answer: (c) Gurukul Jhajjar Museum