HSSC CET Paper/Dt.-05-11-2022 Second Shift IInd Paper

Total Questions: 100

81. Three statements are followed by three conclusions. Take the statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Decide which of the given conclusions are/is logically follow(s) from the given statements?

Statements:

All pens are pencils.

Some pencils are erasers

All erasers are books.

Conclusions:

I. Some books are pens.
II. Some erasers are pens.
III. Some books are pencils.

Correct Answer: (b) Only III follows

82. Mr. Kapoor was to earn ₹7000 and a free holiday for 8 weeks' work. He worked for only 2 weeks and earned ₹1300 and a free holiday. What was the value of the holiday?

Correct Answer: (d) ₹600

83. Find the odd one out—

Correct Answer: (b) M,O

84. Find the odd number in the series—

101, 104, 109, 116, 125, 136, 147, 164, 181, 200

Correct Answer: (a) 147

85. There are six language books of Hindi, English, Urdu, Punjabi, French, and Spanish. Spanish is on the top of all the books. Punjabi is below Urdu, which is immediately below Spanish. English is between Punjabi and Hindi, which is immediately above French. Which two books are above and below the Hindi book?

Correct Answer: (c) English and French

86. The value connected with Olympic Games were—

Read the passage and answer the questions: (Q. 86, 87 & 88)

In 776 BC, the first Olympic games were held at the foot of Mount Olympus to honour the Greeks' Chief God Zeus. The Greeks emphasized physical fitness and strength in their education of youth. Therefore, contests in running, jumping, discus and javelin throwing, boxing, and horse and chariot racing were held in individual cities, and the winners competed every four years at Mount Olympus. Winners were greatly honored by having poems sung about their deeds. Originally, these were held as games of friendship, and any war in progress was halted to allow games to take place. The Greeks attached so much importance to games that they calculated time in 4-year cycles called "Olympus," dating from 776 BC.

Correct Answer: (a) Physical fitness, education of youth, and friendship

87. Why were the Olympic Games held?

Read the passage and answer the questions: (Q. 86, 87 & 88)

In 776 BC, the first Olympic games were held at the foot of Mount Olympus to honour the Greeks' Chief God Zeus. The Greeks emphasized physical fitness and strength in their education of youth. Therefore, contests in running, jumping, discus and javelin throwing, boxing, and horse and chariot racing were held in individual cities, and the winners competed every four years at Mount Olympus. Winners were greatly honored by having poems sung about their deeds. Originally, these were held as games of friendship, and any war in progress was halted to allow games to take place. The Greeks attached so much importance to games that they calculated time in 4-year cycles called "Olympus," dating from 776 BC.

Correct Answer: (b) To crown the best Athletes

88. Which of the following contests was not held?

Read the passage and answer the questions: (Q. 86, 87 & 88)

In 776 BC, the first Olympic games were held at the foot of Mount Olympus to honour the Greeks' Chief God Zeus. The Greeks emphasized physical fitness and strength in their education of youth. Therefore, contests in running, jumping, discus and javelin throwing, boxing, and horse and chariot racing were held in individual cities, and the winners competed every four years at Mount Olympus. Winners were greatly honored by having poems sung about their deeds. Originally, these were held as games of friendship, and any war in progress was halted to allow games to take place. The Greeks attached so much importance to games that they calculated time in 4-year cycles called "Olympus," dating from 776 BC.

Correct Answer: (b) Skating

89. Find out the correctly spelt word—

Correct Answer: (d) accommdation

90. In the following sentence, an idiomatic expression/proverb is underlined. Select the alternative which best describes its use in the sentence—

"Indians are going places in the field of software technology."

Correct Answer: (c) talented and successful