HSSC Laboratory Assistant & Technician (18-02-2024)

Total Questions: 100

11. First textile mill in Haryana was established in Bhiwani in:

Correct Answer: (a) 1937

12. The largest producer of rice in India is:

Correct Answer: (d) West Bengal

13. The Right to Education Act came into force on:

Correct Answer: (d) 1st April, 2010

14. Many bacteria secrete a viscid material around the cell surface. When this is organised into a sharply defined structure it is known as:

Correct Answer: (a) Capsule

15. In .......... isoantigens are antigens found in some but not all members of a species.

Correct Answer: (d) Isospecificity

16. .......... is a four-chambered muscular organ which pumps blood to various parts of the body.

Correct Answer: (a) Heart

17. In amoebic dysentery, nature of the stool is:

Correct Answer: (a) Mixed with blood and mucous

18. .......... is an example for blood fluke.

Correct Answer: (b) Schistosoma haematobium

19. The L chain in the immunoglobulin has a molecular weight of approximately :

Correct Answer: (c) 25,000

20. In computer network, FTP stands for :

Correct Answer: (a) File Transfer Protocol