HSSC Laboratory Assistant & Technician (18-02-2024)

Total Questions: 100

51. __________ is the major serum immunoglobulin, constituting about 80% of the total.

Correct Answer: (a) IgG

52. Stages of hemostasis consists:

Correct Answer: (c) All of the these

53. __________ is defined as volume of the average red cell or the average cell volume of all the red cells.

Correct Answer: (a) Mean Corpuscular Volume (MCV)

54. Hydatid cyst is a larval form of:

Correct Answer: (c) Echinococcus granulosus

55. __________ are centres of protein synthesis.

Correct Answer: (c) Ribosomes

56. __________ refers to the instructions or programs that tell the computer's hardware what to do.

Correct Answer: (b) Software

57. The first encyclopedia in Sanskrit "Manasollasa" was written by:

Correct Answer: (d) Someshwara-III

58. Which number will come in the place of question mark ? 125, 80, 45, 20, ?

Correct Answer: (a) 5

59. The ............ is the structural and functional unit of life.

Correct Answer: (c) Cell

60. In bacterial growth, the total counts given the ............ number of cells.

Correct Answer: (a) Total