HSSC Laboratory Assistant & Technician (18-02-2024)

Total Questions: 100

61. ............ are polymer of different monosaccharide units or their derivatives.

Correct Answer: (b) Heteropolysaccharides

62. ............ is the breakdown of glucose for the energy purpose and product is either pyruvate or lactate.

Correct Answer: (d) Glycolysis

63. Post kala azar leishmaniasis is caused by :

Correct Answer: (a) Leishmania donovani

64. ............ is also known as whipworm.

Correct Answer: (d) Trichuris trichiura

65. ............ function as organs of adhesion, helping the cells to adhere firmly to particles of various kinds.

Correct Answer: (c) Fimbriae

66. The only hill station of Haryana is situated in this district :

Correct Answer: (c) Panchkula

67. The Suez canal connects :

Correct Answer: (c) Mediterranean Sea and Red Sea

68. ............ was the first commercial computer produced in the United States of

Correct Answer: (c) Universal Automatic Computer (UNIVAC)

69. An organism that lives in or on another organism and derives its nourishment without giving anything in return is called as :

Correct Answer: (a) Parasite

70. ............ is close to skin/towards surface of body.

Correct Answer: (c) Superficial