HSSC Laboratory Assistant & Technician (18-02-2024)

Total Questions: 100

71. ............ is an example for colourless, non-bile stained egg.

Correct Answer: (b) Ancylostoma duodenale

72. Taenia saginata is also known as :

Correct Answer: (a) Beef tapeworm

73. ............ is also known as round worm.

Correct Answer: (d) Ascaris lumbricoides

74. ............ is diphosphatidyl glycerol.

Correct Answer: (b) Cardiolipin

75. ............ are organic substances containing C, H and O usually in the ratio of 1 : 2 : 1.

Correct Answer: (a) Carbohydrates

76. ............ is a bleeding disorder.

Correct Answer: (b) Thrombocytopenic purpura

77. _____ acts as a semipermeable membrane controlling the inflow and outflow of metabolites to and from the protoplasm.

Correct Answer: (b) Cytoplasmic membrane

78. Haryana ranks first in the production of:

Correct Answer: (d) Mushrooms

79. In certain code, RECTANGLE is coded as TGEVCPING, then how is RHOMBUS coded in that code?

Correct Answer: (c) TJOQDWU

80. The important source which helps us to know about the history of the Mauryas is/are:

Correct Answer: (d) All of the above