HSSC Staff Nurse (31-12-2023)

Total Questions: 100

21. These are the chemical compounds synthesized by endocrine glands:

Correct Answer: (b) Hormones

22. ______ is the immunity that is transferred to a recipient in a readymade form.

Correct Answer: (a) Passive immunity

23. Fertilizable life span of sperm is:

Correct Answer: (b) 48-72 hours

24. The error in measuring the current with a tangent galvanometer is minimum when deflection is about:

Correct Answer: (b) 45°

25. ______ is the issuance of a false statement about another person, which causes that person to suffer harm.

Correct Answer: (d) Defamation

26. ______ invented a powered loom that used punched wooden cards to automatically weave incredibly detailed patterns including pictures and text.

Correct Answer: (b) Joseph Mary Jacquard

27. The word theory comes from the Greek word:

Correct Answer: (d) theoria

28. Which among the following musical instruments is used during Dhamal dance form in Haryana?

Correct Answer: (c) Dholak

29. Varicella is an acute, highly infectious disease caused by:

Correct Answer: (b) Varicella-Zoster virus

30. Prolonged labour means when the combined duration of first and second stage of labour is more than ______ hours.

Correct Answer: (b) 18