HSSC TGT Arts Date 14/5/2023 Evening Shift

Total Questions: 100

21. What is 'Shikshak Parv'?

Correct Answer: (b) Increase awareness about implementation of NEP 2020

22. Which Section of the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 deals with the right of transfer to other school?

Correct Answer: (c) Section 5

23. The policy which aims to universalize the pre-primary education by 2025 is:

Correct Answer: (d) None of these

24. Which of the following is/are objectives of environmental education?

Correct Answer: (d) All of these

25. Endemic species are:

Correct Answer: (b) Limited to just one habitat

26. The concept of ecological pyramid was proposed by:

Correct Answer: (a) Elton

27. Eutrophication is:

Correct Answer: (d) Characterized by a rapid increase in the size of bacterial population

28. Clean rainwater has a pH value between 5 to 6, which makes it slightly:

Correct Answer: (a) acidic

29. Who is known as the 'Father of Indian Ecology'?

Correct Answer: (a) Prof. R. Misra

30. The adverse effects of acid rain is/are:

Correct Answer: (d) All of the above