HSSC TGT Arts Date 14/5/2023 Evening Shift

Total Questions: 100

31. Environmental Impact Assessment (EIA):

Correct Answer: (a) should be made compulsory for starting a developmental project

32. ______ and water in the air react together to form carbonic acid.

Correct Answer: (b) Carbon dioxide

33. Protected areas including national parks, wildlife sanctuaries, biosphere reserves, sacred groves, reserve forests are examples of:

Correct Answer: (b) in-situ conservation

34. Gujari Mahal is located in:

Correct Answer: (d) Hisar

35. During the early historic period, Haryana formed part of which Mahajanapada?

Correct Answer: (d) Kuru

36. After which Goddess, Jind district got its name?

Correct Answer: (c) Jainti Devi

37. What is the number of districts in Haryana at present?

Correct Answer: (d) 22

38. What is 'Harigandha'?

Correct Answer: (d) The main magazine of the Haryana Sahitya Academy

39. Who was the author of Priyadarsika and Ratnavali?

Correct Answer: (a) Emperor Harshavardhana

40. Which of the following industries of Rewari district is famous all over India?

Correct Answer: (b) Brassware industry