HSSC TGT Arts Date 14/5/2023 Evening Shift

Total Questions: 100

41. National Bureau of Animal Genetic Resources is located at:

Correct Answer: (b) Karnal

42. What is the population of Haryana as per 2011 census?

Correct Answer: (b) 25351462

43. The first State in the country where all villages were electrified in the year 1970 is:

Correct Answer: (c) Haryana

44. Where is Tosham Hills located?

Correct Answer: (b) Bhiwani district

45. Match List-I and List-II:

 

List-IList-I
A. Markanda(i) Begna
B. Somb(ii) Pathrala
C. Sahibi(iii) Kotkasim

Select the correct answer using the code given below:

ABC
(a)iiiiii
(b)iiiiii
(c)iiiiii
(d)iiiiii
Correct Answer: (c)

46. What is the sex ratio of Haryana?

Correct Answer: (c) 879

47. When was the State of Haryana formed?

Correct Answer: (c) 1st November, 1966

48. The Rehabilitation Council of India (RCT) Act, 1992, passed in the Parliament, was created to regulate manpower development programmes in the field of:

Correct Answer: (b) Education for individuals with special needs

49. Special attention given to the students with or without special needs is called:

Correct Answer: (c) Remedial education

50. Which policy mandates that all children in India between the ages of 6 and 14 receive free and compulsory education?

Correct Answer: (b) Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009