HSSC TGT Home Science Date 29/4/2023 Morning Shift

Total Questions: 100

1. Audio-visual aids should not:

Correct Answer: (c) Disturb the child mentally

2. "Teaching is a relationship which keeps the child to develop all his powers." Whose view is this?

Correct Answer: (a) Ryburn's view

3. Which Amendment to the Indian Constitution made Right to Education a Fundamental Right?

Correct Answer: (a) 86th

4. Which approach to school leadership focuses on transforming the school and its culture by empowering teachers, students, and other stakeholders to engage in shared decision-making and continuous improvement?

Correct Answer: (d) Transformative leadership

5. Under NEP, the number of instructional hours in an academic year for class 8 is:

Correct Answer: (d) 1000

6. According to Burton's view:

Correct Answer: (c) Teaching is the guidance of learning

7. Who is the last Minister of MHRD and the first Minister of Education?

Correct Answer: (c) Ramesh Pokhriyal

8. Under the Right of Children to Free and Education Act, a school for classes 6 to 8 should be established within a walking distance of how many kilometers of the neighborhood?

Correct Answer: (c) 3 km

9. When did the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 come into force?

Correct Answer: (d) 1 April, 2010

10. In which year was the Right of Persons with Disabilities Bill passed?

Correct Answer: (a) 2016