HSSC TGT Home Science Date 29/4/2023 Morning Shift

Total Questions: 100

11. According to Freud's theory of psychosexual development, which stage is characterized by a focus on the mouth and oral activities?

Correct Answer: (a) Oral stage

12. Which of the following is not one of the conditions set by the Right to Education Act of India?

Correct Answer: (b) Students must be provided with scholarships to attend private schools

13. The incorporation of minerals by microbes is called:

Correct Answer: (c) Nutrient immobilization

14. The burning of wastes is not an acceptable practice of solid waste management because:

Correct Answer: (d) It causes several environmental issues

15. Which of the following gases are the main contributors to acid rain?

Correct Answer: (d) Sulphur dioxide and nitrous oxide

16. Which of the following can be found as pollutants in drinking water in some parts of India?

(I) Arsenic

(II) Sorbitol

(III) Fluoride

(IV) Uranium

(V) Formaldehyde

Choose the correct answer:

Correct Answer: (c) I, III and V

17. The Grand Canyon is located on the:

Correct Answer: (a) Colorado river

18. The importance of ecosystem lies in:

Correct Answer: (c) Both a and b

19. The major cause of extinction of species today is:

Correct Answer: (b) global warming

20. The first International Convention on environment was held in:

Correct Answer: (c) Stockholm