HSSC TGT Home Science Date 29/4/2023 Morning Shift

Total Questions: 100

21. In nitrogen cycle, soil nitrates are transformed into free nitrogen by:

Correct Answer: (b) denitrifying bacteria

22. Which range of wavelength is called PAR?

Correct Answer: (c) 400-700 nm

23. Which is the State bird of Haryana?

Correct Answer: (c) Black Francolin

24. Which city of Haryana is known as the city of pools and ponds?

Correct Answer: (c) Narnaul

25. Which Haryanvi player got a place in Under-19 T-20 Women's World Cup team declared by ICC?

Correct Answer: (a) Shefali Verma

26. Which Haryanvi has won the title of 'Ironman' of the World?

Correct Answer: (c) Rahul Turan

27. Which city was founded by Firoz Shah Tughlaq in Haryana?

Correct Answer: (b) Hisar

28. Who among the following was the ancient poet of Haryana State?

Correct Answer: (d) Veerbhan

29. Which district of Haryana is not bordered by another State?

Correct Answer: (a) Jind and Rohtak

30. At which of the following places of Haryana was the Mahabharata battle fought?

Correct Answer: (d) Kurukshetra