HSSC TGT Home Science Date 29/4/2023 Morning Shift

Total Questions: 100

31. Which part of the Indian Constitution deals with the official languages in Articles 343 to 351?

Correct Answer: (a) Part 17th

32. Who appoints the members of the State Public Service Commission?

Correct Answer: (b) The Governor

33. Which tree is commonly found in Faridabad district and used as fodder during winter?

Correct Answer: (a) Jand (Khejdi)

34. What is the aim of the Gauvansh Sanrakshan and Gausamwardhan Act?

Correct Answer: (c) Caring for injured, stray, and infirm cows

35. Against which ruler did a rebellion break out in the Gohana region?

Correct Answer: (b) Firoz Shah Tughlaq

36. The cap worn by men in Haryana is called:

Correct Answer: (b) Muretha

37. Haryana Mukhyamantri Antyodaya Parivar Uttan Yojana has been launched:

Correct Answer: (c) To provide identification of families through Parivar Pehchan Patra (PPP) data or Family ID

38. Which ruler built the Gujri Mahal in Hisar, Haryana?

Correct Answer: (a) Feroz Shah Tughlaq

39. Which type of soil is mostly found in the plains of Haryana?

Correct Answer: (d) Sandy clay soil

40. Match List-I and List-II:

List-I List-II
A. First Battle of Panipat(i) 1761
B. Second Battle of Panipat(ii) 1739
C. Third Battle of Panipat(iii) 1526
D. Battle of Karmal(iv) 1556

Select the correct answer using the code given below:

ABCD
(a)iiiiviii
(b)iiiiiiiv
(c)iiiiiiiv
(d)iiiiviii
Correct Answer: (a)