HSSC TGT Home Science Date 29/4/2023 Morning Shift

Total Questions: 100

41. Which is the oldest and most important canal of Haryana?

Correct Answer: (d) Western Yamuna Canal

42. The Battle of Ten Kings was fought on the bank of which river?

Correct Answer: (a) Ravi

43. The given sign represents:

Correct Answer: (a) Left-hand curve

44. CMVR stands for:

Correct Answer: (d) Central Motorised Vehicle Rules, 1978

45. What is/are hurdles in road safety?

Correct Answer: (d) All of the above

46. The given sign shows:

Correct Answer: (a) Guarded railway crossing

47. Narrow arrow road sign is normally found in:

Correct Answer: (a) Rural areas

48. Which of the following serves students/learners through a network of study centres, all over the country?

Correct Answer: (a) NIOS

49. What is the ratio of Central Government-NE State fund for implementation of RTE Act 2009?

Correct Answer: (c) 65:35

50. In our present society, where values are deteriorating, the excellent education will be which:

Correct Answer: (c) Works for establishment of human and cultural value