HSSC TGT Home Science Date 29/4/2023 Morning Shift

Total Questions: 100

61. Why is there a need for extension education in Home Science?

Correct Answer: (c) To disseminate information and skills to the wider community

62. What is community development in the context of Home Science?

Correct Answer: (c) The process of empowering communities to improve their well-being

63. Which vitamin helps in calcium absorption?

Correct Answer: (c) Vitamin D

64. Which mineral is important for nerve function and muscle contraction?

Correct Answer: (c) Magnesium

65. Which of the following is not a water-soluble vitamin?

Correct Answer: (c) Vitamin D

66. Which type of fat is considered to be the healthiest?

Correct Answer: (c) Monounsaturated fat

67. Which of the following is not a function of carbohydrates in the body?

Correct Answer: (b) Building muscle

68. Which of the following is an example of complete protein?

Correct Answer: (d) Eggs

69. Which of the following is not a consequence of consuming too much sodium?

Correct Answer: (b) Dehydration

70. What is the primary function of the small intestine in the digestive system?

Correct Answer: (a) Absorption of nutrients