HSSC VLDA (30-12-2023)

Total Questions: 100

11. The Committee for the purpose of controlling and supervision of experiments on animals constituted by Government of India is:

Correct Answer: (a) CPCSEA

12. Arteries carry:

Correct Answer: (a) Blood away from the heart

13. ............... serves as the interface between the user, the application software and the computer’s hardware.

Correct Answer: (c) System software

14. The economic term used to describe the drop in prices for goods and services is:

Correct Answer: (a) Deflation

15. ............... is an older internet utility that lets you log on to remote computer system.

Correct Answer: (b) Telnet

16. A rocket of mass 100 kg burns 0.1 kg of fuel per second. If velocity of exhaust gas is 1 km/s, then it lifts with an acceleration of:

Correct Answer: (c) 1 ms-²

17. The main principle in natural selection is:

Correct Answer: (a) Survival of the fittest

18. Period of sexual desire is:

Correct Answer: (a) Oestrus

19. A disease which persists in a given population or locality is called :

Correct Answer: (d) Endemic

20. Central Sheep and Wool Research Institute is located at:

Correct Answer: (c) Avikanagar