IDIOMS (Part-V)

Total Questions: 50

31. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CHSL 11/08/2023 (3rd Shift)]

Turn his hand to

Correct Answer: (c) To try new things
Solution:to try new things.

E.g.- John is a valuable team member. He is always willing to turn his hand to new challenges.

32. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CHSL 11/08/2023 (4th Shift)]

Though Ravi is silent and reserved, he has got a finger in every pie.

Correct Answer: (b) involved in many things
Solution:involved in many things.

33. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CHSL 14/08/2023 (1st Shift)]

Throw cold water on

Correct Answer: (a) To show indifference
Solution:to show indifference.

E.g. When he talked about his acting skills, his friends threw cold water on it.

34. Select the most appropriate idiom for the underlined words in the given sentence. [SSC CHSL 14/08/2023 (1st Shift)]

Piyush is inexperienced in leather industry.

Correct Answer: (d) a greenhorn
Solution:inexperienced

35. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CHSL 14/08/2023 (2nd Shift)]

She's been beating around the bush all afternoon I just wish she would come out and tell us what she really thinks.

Correct Answer: (a) avoiding to talk directly about a topic or issue
Solution:avoiding to talk directly about a topic or issue.

36. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CHSL 14/08/2023 (2nd Shift)]

It's not polite to blow your own trumpet in front of others.

Correct Answer: (a) brag one's own accomplishment
Solution:brag one's own accomplishment.

37. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CHSL 14/08/2023 (3rd Shift)]

Cry for the moon

Correct Answer: (c) To desire the unattainable
Solution:to desire the unattainable.

E.g.- Susan knows that getting a sports car for her birthday is crying for the moon, but she can't help dreaming about it.

38. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CHSL 14/08/2023 (3rd Shift)]

Instead of taking the time to do the job properly, they decided to cut corners and save time by using cheap materials.

Correct Answer: (c) take a shortcut for easy way out in order to save efforts.
Solution:take a shortcut for easy way out in order to save efforts.

39. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CHSL 14/08/2023 (4th Shift)]

Have a narrow escape

Correct Answer: (d) Just manage to avoid danger or trouble.
Solution:just manage to avoid danger or trouble.

E.g.- The house had a narrow escape from being flooded when the storm changed direction at the last minute.

40. Select the most appropriate idiom for the underlined words in the given sentence. [SSC CHSL 14/08/2023 (4th Shift)]

The childhood days are peaceful days of our life.

Correct Answer: (a) halcyon days
Solution:peaceful days.