IDIOMS (Part-VI)

Total Questions: 50

41. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CGL 26/07/2023 (2nd Shift)]

Though very rich, Alexander always saves for a rainy day.

Correct Answer: (a) Saves money for later
Solution:Saves money for later

42. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CGL 26/07/2023 (2nd Shift)]

His voice gets on my nerves.

Correct Answer: (c) Irritates me
Solution:Irritates me

43. Select the most appropriate idiom/phrase that can substitute the given group of words. [SSC CGL 26/07/2023 (3rd Shift)]

The better you know someone the less you like him.

 

Correct Answer: (d) Familiarity breeds contempt
Solution:the better you know someone the less you like him.

44. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CGL 26/07/2023 (4th Shift)]

I really don't want to pour cold water on your theory but it cannot be applied to real life situations.

Correct Answer: (c) To be critical or doubtful of a plan that someone is excited about
Solution:To be critical or doubtful of a plan that someone is excited about

45. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CGL 27/07/2023 (1st Shift)]

Riya always considers sincerity. devotion and dedication as the highest priority of a good employee.

Correct Answer: (d) First and foremost
Solution:highest priority.

46. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CGL 27/07/2023 (2nd Shift)]

Treading on thin ice

Correct Answer: (b) To be in a dangerous risky position
Solution:To be in a dangerous risky position

E.g.- Driving without a seatbelt is like treading on thin ice.

47. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CGL 27/07/2023 (3rd Shift)]

Get up on the wrong side of the bed.

Correct Answer: (a) Someone who is having a horrible day
Solution:Someone who is having a

E.g.- He seems annoyed today. Maybe he got up on the wrong side of the bed.

48. Identify the option that can be substituted as the correct idiom for the underlined part of the given sentence. [SSC CGL 27/07/2023 (3rd Shift)]

My cousin sister Neetu had an aerial view of the trade fair from the top of the giant wheel.

Correct Answer: (b) Bird's eye view
Solution:The idiom 'Bird's eye view' means seeing something from a high place. Hence, 'Bird's eye view' is the most appropriate answer.

49. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [Graduate Level 30/06/2023 (3rd Shift)]

Julia has the habit of comparing apples to oranges.

Correct Answer: (a) Comparing two things that cannot be compared.
Solution:comparing two things that cannot be compared.

50. Select the most appropriate idiom in given sentence [Graduate Level 30/06/2023 (Shift -1)]

Die a dog's death

Correct Answer: (c) The doctor who used illegal methods to conduct experiments on humans must die a shameful death.
Solution:The idiom 'Die a dog's death' means to die a shameful, dishonorable, or miserable death. Going through the options, the sentence given in option (c) has the most appropriate meaning of the given idiom.