IDIOMS (Part-VII)

Total Questions: 50

1. Select the most appropriate idiom in given sentence [Higher Secondary 27/06/2023 (Shift-3)]

I don't buy it

Correct Answer: (c) I am not convinced
Solution:I am not convinced.

E.g.- You may think so, but I don't buy it.

2. Select the most appropriate idiom in given sentence [Higher Secondary 28/06/2023 (Shift-2)]

Pull yourself together

Correct Answer: (d) Calm down
Solution:Calm down.

E.g.- Even though she was upset, she pulled herself together before facing the difficult situation.

3. Select the most appropriate idiom in given sentence [Matriculation Level 27/06/2023 (Shift-1)]

Easier said than done

Correct Answer: (a) Not as easy as it appears to be
Solution:Not as easy as it appears to be.

4. Select the most appropriate idiom in given sentence [Matriculation Level 27/06/2023 (Shift-1)]

To show a clean pair of heels

Correct Answer: (d) To run fast
Solution:To run fast

E.g.- The clever fox showed a clean pair of heels to the pursuing hounds.

5. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [Matriculation Level 27/06/2023 (Shift-1)]

Honesty is the best policy' does not remain valid in the present times of corruption and greed.

Correct Answer: (d) Hold good
Solution:Remain valid

6. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [Matriculation Level 27/06/2023 (Shift-2)]

Choose the option which means the same as the underlined segment His deep study of the case uncovered more problems.

Correct Answer: (a) opened a Pandora's box
Solution:Uncovered more problems.

7. Select the idiom that gives the most appropriate meaning of the underlined phrase in the following sentence. [Matriculation Level 27/06/2023 (Shift-2)]

My neighbour has decided to join the air force.

Correct Answer: (a) Made up his mind
Solution:has decide.

8. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [Matriculation Level 28/06/2023 (Shift-1)]

Chanda always annoys everyone by praising herself all the time.

Correct Answer: (c) Blowing her own trumpet
Solution:Praising herself.

Crying over the spilt milk - to feel sorry or sad about something that has already happened. Catching one's eyes to get someone's

Attention. Facing the music to accept unpleasant consequences.

9. Select the most appropriate idiom in given sentence [Matriculation Level 28/06/2023 (Shift-1)]

Through the grapevine

Correct Answer: (b) Via gossip
Solution:Via gossip.

E.g.- News about the party spread through the grapevine.

10. Select the most appropriate idiom in given sentence [Matriculation Level 28/06/2023 (Shift-4)]

Ruffle someone's feathers

Correct Answer: (d) Make someone annoyed
Solution:Make someone annoyed.

E.g. His criticism of her work really ruffled her feathers.