IDIOMS

Total Questions: 50

21. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CPO 03/10/2023]

A leopard can't change his spots

Correct Answer: (c) You cannot change who you are
Solution:You cannot change who you are.

E.g.- No matter how hard he tries to be organized, his desk is always a mess. A leopard can't change his spots.

22. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CPO 03/10/2023]

The best of both worlds

Correct Answer: (d) An ideal situation
Solution:An ideal situation.

For ex:- Living in the city during the week and spending weekends in the countryside gives me the best of both worlds—urban excitement and peaceful nature

E.g.- Work from home offers the best of both worlds because you can be productive and also spend time with your family.

23. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CPO 03/10/2023]

More people in Turkey are on the breadline now than thirty years ago.

Correct Answer: (c) Be very poor
Solution:Be very poor.

Example - After losing his job, he found himself living on the breadline, struggling to make ends meet.

24. Select the most appropriate idiom that can substitute the underlined segment in the given sentence. [SSC CPO 03/10/2023]

Both Nitin and Uday are of the same interests.

Correct Answer: (b) birds of the same feather
Solution:Of the same interests.

Example :- At the party, it was clear that the group of artists were birds of the same feather, all sharing similar creative passions and ideas.

25. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CPO 03/10/2023]

Left out in the cold

Correct Answer: (d) To be ignored
Solution:To be ignored.

Example:- She felt left out in the cold when all her friends made plans without including her

E.g.- The new student was left out in the cold at lunch.

26. Select the most appropriate idiom to fill in the blank. [SSC CPO 03/10/2023]

I think we should ____ before buying this car.

Correct Answer: (c) hold our horses
Solution:hold our horses:- to wait a moment.

27. Select the most appropriate idiom to fill in the blank. [SSC CPO 03/10/2023 (2nd Shift)]

Choosing not to pursue a degree in computer engineering was____ , as the market for them is extremely limited nowadays

Correct Answer: (b) a blessing in disguise
Solution:Something that seems bad at first, but results in good happening later.

28. Select the most appropriate idiom to fill in the blank. [SSC CPO 03/10/2023]

All my efforts went in vain. The project on which I was working for the last two months has failed and we are_____.

Correct Answer: (b) back to square one
Solution:Back to square one means to start over.
  • The given sentence states that the project on which I was working for the last two months has failed and we are back to square one.
  • Hence, 'back to square one' is the most appropriate answer.

29. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CPO 03/10/2023]

Crack someone up

Correct Answer: (c) To make someone laugh
Solution:To make someone laugh.

Example:- His jokes always crack me up; I can't stop laughing whenever we're together!

30. Select the most appropriate idiom in given sentence [SSC CPO 03/10/2023]

What a small world!

Correct Answer: (a) What a coincidence!
Solution:what a coincidence!

E.g.- I bumped into my childhood friend while on vacation in a remote village. What a small world!