RBI OFFICER GRADE ‘B’ PHASE-I EXAM Held on : 06.03.2021 (Shift-I) (Part-II)

Total Questions: 50

41. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

From the questions (41-44)
Black civil rights movements are still actively battling against some of the primary issues to the similar liberation movements in the past. Certain elements have either remained constant overtime to take on new forms more practicable in modern society. The racial socialization and the representation of black people overtime as a result of American cultural hegemony has led to a near irreversible devaluation of black lives and communities and this devaluation will continue to be on an upward trajectory until the root matters are adequately attended to and mutually beneficial policies are implemented. This will ultimately have a ripple effect as the United States being a world power, sets precedents for less powerful states and thus is of immense importance.
What is the shady role of the law that has led to irreversible devaluation of black lives?

Correct Answer: (4) The law had favoured against black civilians in the past situations.
Solution:

The solution obtained in the past situations of a problem favoured against black civilians.

42. Read the above passage carefully and answer the questions.

What is the significant solution to the racial socialization?

Correct Answer: (2) The US should shed the hegemonic attitude and frame mutual and beneficial policies.
Solution:

In order to execute this pattern of solution, the US government should come out of its hegemonic attitude of discrimination.

43. Read the above passage carefully and answer the questions.

What is the reason that Black civil rights movements have taken new form in modern society?

Correct Answer: (3) The root cause of the problem has not yet been addressed adequately and mutually beneficial policies have not been implemented.
Solution:

The passage conveys that the black civil movements are still active and have taken new form and become more practical in modern times.

44. Read the above passage carefully and answer the questions.

The synonym of the word hegemony as used in the passage is

Correct Answer: (1) dominance
Solution:

Hegemony (Noun) = dominance; supremacy; primacy; sway.
Look at the sentence :
The three nations competed for regional hegemony.
Other words are near antonyms of hegemony.

45. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

From the questions (45-47)
Corporate managerial efficacy is a key driver of success within firms across all industries and markets. Parsing the skill sets that separate high performing managerial teams from underperformers yields insight into underserved and underestimated value providers within this area and reveals that significant financial impact stems directly from training managers on strategies for talent retention and layoff protocol. Companies in general undervalue the financial effect of reduced turnover through an insufficient training program to handle situations where underestimated employees are laid off, which leads to higher than necessary turnover in stable growth periods and further exacerbates the negative financial impact to a firm.
What is the primary objective of a corporate management for stabilizing the turnover?

Correct Answer: (3) To maintain a positive financial impact.
Solution:

The primary or ultimate objective of the passage is to avoid a negative financial impact that is caused by unstable turnover.

46. Read the above passage carefully and answer the questions.

What can be the managerial efficacy for parsing high skill managerial teams?

Correct Answer: (1) It identifies the underperformance of managerial teams that supports for talent retention.
Solution:

There are multiple motives of managerial efficacy in the passage. So, we need to narrow down the correct reason for deriving an answer.

47. Read the above passage carefully and answer the questions.

What strategy is to be inculcated by the companies to avoid exacerbation in a firm’s financial condition?

Correct Answer: (2) Cultivating devised training programs that equips the stable employees to stabilize the turnover.
Solution:

Necessary strategy should be focused on the conclusion of the passage that requires a DEVISED TRAINING PROGRAM, which will avoid lay off and stabilize the turnover to reduce the negative financial impact.

48. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

From the questions (48-50)
The Banking industry in India plays an important role in the financial system as it provides financial assistance to industrial sector, agricultural sector and household sector. The banking industry contributes to the economic growth of the country as they are the major credit creators of the nation. During the recent time, the banking industry has seen significant development and large investments. The Reserve Bank of India (RBI) is the central bank of India, it regulates, controls and monitors other banks in India. Banks are classified into commercial banks, private sector banks, public sector banks, foreign banks and cooperative banks. Technological advancements have improvised the banking sector. Banking sector provides wide variety of financial services which increase the productivity of the economy. Due to increase in competition, the private sector banks are also trying to improve their performance and increase their profitability position.
 What concludes the author on the role of banking industries for economic development?

Correct Answer: (3) Credit creation by the public banks for the government programs.
Solution:

The banking industry contributes to the economic growth of the country as it is the major credit creator of the nation.

49. Read the above passage carefully and answer the questions.

How the banking sector has important role in financial system of the nation?

Correct Answer: (3) Financial assistance for the policy based programs of government
Solution:

The Banking industry in India plays an important role in the financial system as it provides financial assistance to industrial sector, agricultural sector and household sector.

50. Read the above passage carefully and answer the questions.

Which of the following statement(s) is/are correct in the context of the given passage ?
I. The Reserve Bank of India is the Central Bank of India.
II. Technological advancements have improvised the banking sector.
III. The banking industry provides financial assistance to only industrial sector.

Correct Answer: (4) Only I and II
Solution:

No explanation given in the book