RBI OFFICER GRADE ‘B’ PHASE-I EXAM Held on : 09.07.2023(Part-II)

Total Questions: 50

41. Study the following passage carefully and answer the questions given below.

From the questions (41-45)
An earthquake comes like a thief in the night, without warning. It was necessary, therefore to invent instruments that neither slumbered nor slept. Some devices were quite simple. One, for instance, consisted of rods of various lengths and thicknesses which would stand up on end like ninepins. When a shock came it shook the rigid table upon which these stood. If it were gentle, only the more unstable rods fell. If it were severe, they all fell. Thus, the rods by falling and by the direction in which they fell, recorded for the slumbering scientist, the strength of a shock that was too weak to awaken him and the direction from which it came. But, instruments far more delicate than that were needed if any really serious advance was to be made. The ideal to be aimed at was to devise an instrument that could record with a pen on paper the movements, of the ground or of the table, as the quake passed by. While I write my pen moves but the paper keeps still. With practice, no doubt, I could, in time, learn to write by holding the pen still while the paper moved. That sounds a silly suggestion, but that was precisely the idea adopted in some of the early instruments (seismometers) for recording earthquake waves. But when table, pen-holder and paper are all moving how is it possible to write legibly. The key to a solution of that problem lay in an everyday observation. Why does a person standing in a bus or train tend to fall when a sudden start is made? It is because his feet move on, but his head stays still.
The early seismometers adopted the idea that in order to record the earthquake ________

Correct Answer: (2) The pen that should stay still and the paper should move.
Solution:

By holding the pen still while moving the paper.

42. Study the above passage carefully and answer the questions..

The everyday observation referred to in the passage relates to which of the following?

Correct Answer: (3) The tendency of a standing person to fall when a bus or train moves suddenly
Solution:

Read the last three lines of the passage.

43. Study the above passage carefully and answer the questions..

A simple device which consisted of rods that stood up on end like ninepins was replaced by a more sophisticated one because it failed

Correct Answer: (4) To record the facts with a pen on paper
Solution:

Read the first and second lines of the second paragraph.

44. Study the above passage carefully and answer the questions..

Why was it necessary to invent instruments to observe an earthquake?

Correct Answer: (1) Because an earthquake comes like a thief in the night
Solution:

An earthquake comes like a thief in the night, without warning. It was necessary, therefore to invent instruments that neither slumbered nor slept.

45. Study the above passage carefully and answer the questions..

According to the passage early instruments for measuring earthquakes were.

Correct Answer: (4) Not sensitive enough
Solution:

The first line of the second paragraph makes it clear.

46. Study the following passage carefully and answer the questions given below.

From the questions (46-50)
The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets or failures or in the imagined sorrow of the future or the present and thus bring the entire energy focused into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection. Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed.
If each one is given a car, to achieve an ideal socialistic pattern, and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Everyone of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is that in tellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to a proper destination.
As mentioned in the passage, which of the following can lead to success?

Correct Answer: (3) Bringing all the energy into activity
Solution:

The writer clearly suggests from the last few words of the 2nd sentence of the 1st paragraph that 'bringing all the energy into activity' is crucial to achieve success.

47. Study the above passage carefully and answer the questions..

Which of the following is the source of energy?

Correct Answer: (2) Stimulation obtained from a set aim
Solution:

The last few words of the first sentence clearly state that we derive new column of energy from the goal that we discover or set for ourselves.

48. Study the above passage carefully and answer the questions..

What is author’s chief concern as mentioned in the passage?

Correct Answer: (4) Regulation of energy in a proper direction
Solution:

We can clearly infer from the last few sentences of the last paragraph of the passage that the author’s chief concern is regulation of energy in a proper direction.

49. Study the above passage carefully and answer the questions..

What is the effect of the wrong training of the mind?

Correct Answer: (4) We have become perfect in imperfections.
Solution:

We have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection.

50. Study the above passage carefully and answer the questions..

Which of the following will cause the country to perish?

Correct Answer: (3) Wrong deeds performed without proper knowledge
Solution:

The 2nd last sentence of the 2nd paragraph of the passage says it all. These are our wrong deeds which will cause the country to perish.