RBI OFFICER GRADE ‘B’ PHASE-I EXAM Held on : 09.11.2019(Part-II)

Total Questions: 50

41. Read the given passage and answer the given questions. Some words have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

From the questions (41-47)
Financial Inclusion is the buzzword today. There are several ways in which the regulators are trying to achieve this goal. Industry is also playing its role in achieving the mission. While there are regulatory and business issues in attaining this objective, financial awareness is a critical element in meeting this goal that needs serious attention. When we talk of inclusion, we are talking of those who are currently not even included in the system but what about the small percentage which does have a pie in financial savings. Do they also sufficiently understand the appropriate ways to save, invest, insure and financially secure their future? From what we observe around us and the number of issues that keep arising, the answer is a clear 'No'.
While some of us may be aware of the need to invest, it is "what and where", which becomes a roadblock. Awareness on need to save and insure should start early in life. How do we do this? Most importantly financial literacy should begin at school stage so that children are aware of this important concept at an early age which can help them influence their families on importance of savings and insurance as also enable them to start saving and insuring at a much younger age. Just as we learn about basic concepts of science, maths, history, language etc. at school, similarly financial awareness and education should be made a part of school curriculum. It is important to understand the concept of financial literacy and its appropriate components. Financial literacy refers to the knowledge required for managing personal finance. It encompasses an understanding of how to use credit responsibly, manage money, minimize financial risks and derive long-term benefits of savings. The methodology of imparting this message should be effective and interesting enough to draw the attention of the child to this complex but important aspect of life. It should be taught in a manner that it becomes a part of our culture. They should be encouraged to have a piggy bank for small savings and be also able to appreciate the miracle of compounding. The child in school must also learn that his parents need to save to maintain a certain standard of living in their old age and provide for appropriate level of education for their children, have to be appropriately Ensured to protect their lives from any uncertainty, have health insurance cover to meet the medical expenses in case of contingency, and need to stay debt free.
Which of the following is/are true as per the given passage?
A. Regulators have ignored the issue of financial inclusion and even now there are hardly any efforts made to promote the same.
B. Investing in insurance is highly risky and must be avoided as much as possible.
C. Concepts of financial aware-ness must be made interesting if they are to be imparted at school level.
Correct Answer: (3) Only C
Solution:No explanation given in the book

42. Read the passage above carefully and answer the given question.

Which of the following components of financial literacy are mentioned in the passage?
A. How to manage one's personal expenses and savings.
B. Understanding how to invest well and minimize risks while doing so.
C. Knowledge about how to responsibly take and repay loans.

Correct Answer: (2) All of A, B and C
Solution:No explanation given in the book

43. Read the passage above carefully and answer the given question.

Which of the given words is most OPPOSITE to the word ENCOMPASSES given in BOLD in the passage?

Correct Answer: (4) excludes
Solution:Encompass (Verb) = to include different types of things; cover; embrace.
Exclude (Verb) = to intentionally not include something.
Look at the sentences :
The festival is to encompass everything from music, theatre and ballet to literature, cinema and the visual arts.
The price excludes local taxes.
Saturate (Verb) = to make something extremely wet; to fill completely.
Confirm (Verb) = validate; authenticate.

44. Read the passage above carefully and answer the given question.

Which of the given words can replace the word CONTINGENCY given in bold in the passage both grammatically and in terms of meaning in the context of the passage?

Correct Answer: (1) All the given options
Solution:

Contingency (Noun) = something that might possibly happen in the future, usually causing problems; an exigency; an unforeseen event.

45. Read the passage above carefully and answer the given question.

What does the author mean by: "They should be encour-aged to have a piggy bank..........the miracle of compounding."?

Correct Answer: (1) Children should be taught not only about saving money but also about the benefits of investing it correctly so that it accrues.
Solution:No explanation given in the book

46. Read the passage above carefully and answer the given question.

Which of the following can be said about financial literacy based on the passage?

Correct Answer: (1) Though some people are aware that investments is a must, they need financial literacy to understand how much to invest and where.
Solution:No explanation given in the book

47. Read the passage above carefully and answer the given question.

What is the author's opinion about introducing financial literacy as a subject from school level?
A. It would be complex subject matter for children to under-stand and deal with hence it must be avoided as much as possible.
B. It would drive some people away from saving and investment as they would realize that inflation is likely to take a toll on their savings regardless of their efforts.
C. It would help children understand how their parents need to earn and save certain amount of money to be able to maintain their lifestyle post retirement.

Correct Answer: (4) Only C
Solution:No explanation given in the book

48. Study the above information carefully and answer the questions.

From the questions (48-50)
In each of the following questions, a sentence has been given and five words have been given in bold in the sentence denoted by (A), (B), (C), (D) and (E). You have to decide which of the given options correctly indicates the pair of words which should be interchanged to make the sentence grammatically and meaningfully correct.
As the comment (A) are at a delicate (B) stage, the senior staff at the observatory preferred (C) to make no negotiations (D) when contacted (E) yesterday.

Correct Answer: (3) Only A-D
Solution:As the negotiations (plural) are at a delicate stage, the senior staff at the observatory preferred to make no comment when contacted yesterday.

49. Study the above information carefully and answer the questions.

To restrict (A) the study to those compliant patients, only those completing (B) a second department (C) at the outpatient visit (D) were included (E).

Correct Answer: (3) Only C-D
Solution:To restrict the study to the compliant patients, only those completing a second visit at the outpatient department were included.

50. Study the above information carefully and answer the questions.

To alternative (A) student's needs, meet (B) education options generally offer some- thing addition (C) from or in different (D) to the regular (E) curriculum.

Correct Answer: (4) Both A-B and C-D
Solution:To meet student's needs, alternative education options generally offer something different from or in addition to the regular curriculum.
Look at the sentences :
Sita is completely different from her sister.
In addition to (as well as) his apartment in Manhattan, he has a villa in Italy.