RBI OFFICER GRADE ‘B’ PHASE-I EXAM Held on : 28.05.2022 (Part-II)

Total Questions: 50

41. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

From the questions (41-48)
The success of the bold direct taxation proposals contained in the Union budget for 2004–05 will have a crucial bearing on the realization of the targeted fiscal deficit projection for the year, according to economists and tax consultants. In particular, the amnesty scheme introduced to harness black money is being seen as vital to the government’s calculations. Finance minister announced in his budget presentation that he was expecting to augment direct tax revenues by 15 to 16 per cent. This has led analysts to conclude that the attainment of the government’s direct taxation target would be largely dependent on widening the tax net and would also significantly depend on the success of the amnesty scheme announced to induct black money into the mainstream economy. Most tax consultants opined that the amnesty scheme would draw an extremely favorable response. “It is a tremendous opportunity.” The finance minister said that residents of metropolitan cities who owned cars, telephones and travelled abroad would be roped into tax net. The budget has also introduced an “estimated income scheme” for retail traders with a turnover less than Rs.40 lakh. Their income would be estimated at 5 per cent of the turnover and those claiming lower incomes would be subjected to audit. “This would also serve to rope in assessees after the earlier presumtive Rs.1400 scheme was a failure.” Another bold and much-sought-after change introduced in the budget is the abolition of taxation of dividend in the hands of the shareholder. Instead, companies would be liable to pay 20 per cent tax on dividend distributed.
What is the expectation of finance minister in his budget 2004 to 05?

Correct Answer: (3) It will increase direct tax revenues
Solution:

It can be clearly inferred that in 2004-05 the government’s prime objective was to increase direct tax revenues.

42. Study the above information carefully and answer the questions.

What is the hidden meaning in the phrase, “It a is tremendous opportunity”?

Correct Answer: (3) Amnesty scheme
Solution:

Most tax consultants opined that the amnesty scheme would draw an extremely favourable response.
“It is a tremendous opportunity.”

43. Study the above information carefully and answer the questions.

What change has been introduced in the budget for 2004–05?

Correct Answer: (2) Abolition of taxation of dividend to the shareholders
Solution:

Another bold and much-sought-after change introduced in the budget is the abolition of taxation of dividend in the hands of the shareholder.

44. Study the above information carefully and answer the questions.

Why was amnesty scheme introduced in the budget?

Correct Answer: (4) To induct black money into the mainstream economy
Solution:

The amnesty scheme was introduced to harness black money.

45. Study the above information carefully and answer the questions.

What is the success of the bold direct taxation proposals will have a bearing upon?

Correct Answer: (4) Realization of the targeted fiscal deficit projection
Solution:

The success of the bold direct taxation proposals will have a bearing upon realization of the targeted fiscal deficit projection.

46. Study the above information carefully and answer the questions.

Choose word which is most nearly the OPPOSITE in meaning to the following BOLD word as used in the passage.
Tremendous

Correct Answer: (3) Ordinary
Solution:

Tremendous (Adjective) = very great in amount, scale, or intensity, huge, enormous, immense, impressive; excellent.
Ordinary (Adjective) = usual; normal; typical.

47. Study the above information carefully and answer the questions.

Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning to the following BOLD word as used in the passage.
Attainment

Correct Answer: (4) Fall short of  
Solution:

Attainment (Noun) = achievement; success; acquirement; accomplishment.
Fall short = fail to meet an expectation or standard.

48. Study the above information carefully and answer the questions.

Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the following BOLD word as used in the passage:
Augment

Correct Answer: (3) Enhance
Solution:

Augment (Verb) = make (something) greater by adding to it; increase, make larger, make bigger.
Other words are near antonyms of augment.

49. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

From the questions (49-50)
The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets or failures nor in the imagined sorrow of the future or the present and thus bring the entire energy focused into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection.
Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed. If each one is given a car, to achieve an ideal socialistic pattern, and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Every one of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is that intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to a proper destination.
Which of the following could lead to success?

Correct Answer: (3) Bringing all the energy into activity
Solution:

Read the 1st sentence of the 2nd paragraph.

50. Study the above information carefully and answer the questions.

Which of the following is the source of energy?

Correct Answer: (2) Stimulation obtained from a set aim
Solution:

No explanation given in the book.