RBI OFFICER GRADE ‘B’ PHASE-I EXAM Held on : 28.05.2022 (Part-III)

Total Questions: 50

1. Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

From the questions (1-6)
The great Acharyas have said that having discovered a great goal, surrender yourself to that goal and act towards it drawing your inspiration from that goal whereby you will get a new column of energy. Do not allow this energy to be dissipated in the futile memories of past regrets or failures nor in the imagined sorrow of the future or the present and thus bring the entire energy focused into activity. That is the highest creative action in the world outside. Thereby the individual who is till now considered most inefficient finds his way to the highest achievement and success. This is said very easily in a second. But in order to train our mind to this attitude it needs considerable training because we have already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection.
Not knowing the art of action, we have been master artists in doing the wrong thing. The totality of activity will bring the country to a wrong end indeed. If each one is given a car, to achieve an ideal socialistic pattern, and nobody knows driving but everybody starts driving, what would be the condition on the road? Everybody has equal right on the public road. Then each car must necessarily dash against the other, and there is bound to be a jumble. This seems to be the very apt pattern of life that we are heading to. Every one of us is a vehicle. We know how to go forward. The point is that intellect is very powerful and everyone is driving but nobody seems to know how to control the mental energy and direct it properly or guide it to a proper destination.

Correct Answer: (4) Regulation of energy in a proper direction
Solution:

We can clearly infer from the last few sentences of the last paragraph of the passage that the author’s chief concern is regulation of energy in a proper direction.

2. Study the above information carefully and answer the questions.

What is the effect of the wrong training of the mind?

Correct Answer: (4) We have become perfect in imperfections
Solution:

It has already trained the mind wrongly to such an extent that we have become perfect in imperfection.

3. Study the above information carefully and answer the questions.

Which of the following will cause the country to perish?

Correct Answer: (3) Wrong deeds performed without proper knowledge
Solution:

From the 2nd paragraph, it can be found that - These are our wrong deeds which will cause the country to perish.

4. Study the above information carefully and answer the questions.

Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word Surrender as used in the passage.

Correct Answer: (4) Submit
Solution:

Surrender (Verb) = submit; give oneself up.
Other words are its near antonyms.

5. Study the above information carefully and answer the questions.

Choose the word which is most nearly opposite in meaning to the word Dissipate as used in the passage.

Correct Answer: (5) save
Solution:

Dissipate (Verb) = waste or fritter away; squander, lavish, expend; exhaust.
Save (Verb) = keep something safe, preserve.

6. Study the above information carefully and answer the questions.

Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning to the word Futile as used in the passage.

Correct Answer: (4) Useful
Solution:

Futile (adjective) = incapable of producing any useful result; pointless, nugatory; thwarted.
Useful (Adjective) = productive; effective.

7. In each of the following questions, a sentence has been divided into four parts. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) i.e. No error. Ignore errors of punctuation, if any.

  1. Throughout the last two decades
  2. the way companies
  3. have marketed products
  4. has stopped
  5. No error
Correct Answer: (4)
Solution:

Here, subject receives the action of the verb. Hence, passive voice i.e. has been stopped will be used.

8. In each of the following questions, a sentence has been divided into four parts. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) i.e. No error. Ignore errors of punctuation, if any.

  1. India has one of the largest
  2. road network in the world
  3. aggregating to about
  4. 35 lakh kms at present.
  5. No error.
Correct Answer: (2)
Solution:

Structure :
One of + plural noun/pronoun
Hence, road networks in the world.........will be used here.

9. In each of the following questions, a sentence has been divided into four parts. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) i.e. No error. Ignore errors of punctuation, if any.

  1. Companies that choose
  2. certain innovations will be
  3. more successful than
  4. the companies who do not choose
  5. No error
Correct Answer: (4)
Solution:

Who is used for persons and which is used for things you are talking about.
Hence, which do not choose ........ will be used.

10. In each of the following questions, a sentence has been divided into four parts. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) i.e. No error. Ignore errors of punctuation, if any.

  1. Globalization continues
  2. to be an important topic
  3. of discussion
  4. as it leads to many opportunities
  5. No error
Correct Answer: (5)
Solution:

The statement is grammatically correct.