RBI OFFICER GRADE ‘B’ PHASE-I EXAM Held on:18.08.2018 (Part-II)

Total Questions: 50

41. Read the following passage and answer the following questions.

From the question (41-42)
Do you seek perfection? Does everything you do need to be flaw-less and without the possibility of failure? If so, your pursuit of perfection might be holding you back. There are times when we need to be perfect or near-perfect, such as when constructing a bridge or performing surgery. Falling short of exacting specifications can spell danger. But for most of us most of the time, there is room for a margin of error. Most major league baseball pitchers have never pitched a perfect game in their entire careers. The best hitters who earn $10 million to $20 million a year fall at least two-thirds of the time!
An attachment to being perfect reflects a lack of self-compassion and wisdom. the failure to embrace our humanity with its joys, sorrows, and imperfections leads to a rigid sense of self that shatters easily when we miss our goals. Emotional health requires gentleness toward ourselves as we embrace inevitable failures. We can find satisfaction in doing our best, but this doesn't mean that we need to be perfect. How often have we faced the sorrow of making a bad investment, whether in the stock market, relationships, or when buying a high-priced item? We're not (A). We can't see every possible consequence to our actions. We can make decisions based upon the best information we have, but we can't control life with all of its complexities and unknowns.
(B). Our risks may or may not pan out. An appealing investment may sour. A relationship that seems promising might flounder when mutual imperfections interact. Seeking a perfect partner or thinking we need to be perfect is a recipe for failure.
It takes a sturdy sense of self to be flexible enough to take life in stride. When our self-worth and value are tied to our achievements. we feel deflated or embarrassed when we fall short of our inflated expectations.
Which of the given options is NOT likely to come in place of BLANK (B) in the context of the passage?  

Correct Answer: (1) Moving toward a fulfilling life requires intelligent risk-taking.
Solution:No explanation given in the book

42. Read the above passage carefully :

Which of the following example(s) is/are in line with the central theme given in the passage?
(A) A popular author who never publishes a book under a pen name does so one time and that book is received very well by the readers.
(B) A successful company invests an amount in a stock which yield's lower than expected returns.
(C) A popular actor signs a film which does not do well at the box office.

Correct Answer: (2) All of (A), (B) and (C)
Solution:No explanation given in the book

43. In these questions two columns I and II and six sentences are given. Column I (A, B and C) consists of three sentences and Column II (D, E and F) consists of three sentences. Next to each column number (a) connector (s) has/have been given. Using both the words match column I with column II so that two sentences from both columns can be COMBINED into one using the words next to the column numbers ONLY. Con-sider whether the new sentences thus formed are both meaningful and grammatically correct without changing the meaning of the sentence and choose the appropriate option as the answer.

I. Over the years
A. You must devote time to educate yourself.
B. Theories are modified with advent of new information.
C. Darwin's concept was given various levels of interest.
II. and
D. It is required to raise the accuracy of prediction.
E. Now it is considered the unified concept of life sciences
F. Train your brain beyond high-school to unveil your true pоtential.

Correct Answer: (3) A-F and C-E
Solution:No explanation given in the book

44. Choose the appropriate option as the answer.

I. Although
A. There are several elective courses that students can choose from
B. The technological development that we have achieved is tremendous
C. Economists are seen postulating theories about the future.
II. much of
D. People are seldom satisfied with what they have
E. Secondary school can feel more like an obligation or chore than a choice.
F. The factors on what the theories rely are almost always beyond their control.

Correct Answer: (5) None of these
Solution:No explanation given in the book

45. Considering that highly unemployment (A) / has certain socially implications (B) / the government should focus on (C)/targeting fuller employ.

From the questions (45-49)
In these questions, a sentence divided into four parts denoted by (A), (B), (C) and (D) has been given. Three out of the four parts will have an error. That part which does not have an error is the answer. If there is no Error, the answer is No Error. Ignore errors of punctuation, if any.

Correct Answer: (4) (C)
Solution:The correct sentence will be:
Considering that high (Adjective) unemployment (Noun) has certain social (Adjective) implications (Noun), the government should focus on targeting fuller employment (Noun).
An adjective qualifies a noun, where as an adverb modifies a verb.

46. If there is no Error, the answer is No Error. Ignore errors of punctuation, if any.

For many parent, (A)/ life are about crossing things (B)/ off a to-do list without time built into each day (C)/ for nourish spirit (D).

Correct Answer: (1) (C)
Solution:The correct sentence will be:
For many parents life is about crossing things without time built into each day for nourishing spirit.

47. If there is no Error, the answer is No Error. Ignore errors of punctuation, if any.

Though on the surface, (A)/ it may seems like a major problem, (B)/ but a lack of personal capital (C)/ should not stops you from pursuing your dreams. (D)

Correct Answer: (4) (A)
Solution:The correct sentence will be:
Though on the surface, it may seem (V₁) like a major problem but the lack of personal capital should not stop (V₁) you from pursuing your dreams.

48. If there is no Error, the answer is No Error. Ignore errors of punctuation, if any.

As with most thing, (A)/ the more informed a person is (B)/the great are the chance that (C)/ wise decisions will be make. (D)

Correct Answer: (5) (B)
Solution:The correct sentence will be: As with the most things, the more informed a person is, the greater is/are the chance(s) that wise decisions will be made (V₃).

49. If there is no Error, the answer is No Error. Ignore errors of punctuation, if any.

One of the easiest ways (A)/to mishandle your (B)/ business accounting is to amalgamate (C)/ personal and business funds. (D)

Correct Answer: (3) No error
Solution:No explanation given in the book

50. Read the question carefully and select the appropriate answer.

In each of these questions, four sentences are given followed by a question.
I. We are living longer today which means that we must have accumulated more funds before retirement to cover living expenses over a longer time.
II. The financial environment seems like it is changing faster.
III. There are more financial options.
IV. Hundreds of credit card options, several types of mortgages, different types of IRAs and the ever-growing number of investment options further com-plicate financial decision making.
Which of the following sentence/s could follow sentence IV?
A. This indicates that Social Security used to be seen as a major source, if not the major source, retirement income.
B. Rising interest rates, falling interest rates and the increased number of finance-related articles with conflicting views in the press can make creating and following a financial path difficult.
C. Taken together, many people today are feeling a high level of financial anxiety and are looking for answers.
D. Therefore, over time your savings will never make a difference in your future financial lifestyle.

Correct Answer: (4) Only B and C
Solution:No explanation given in the book