SOLVED PAPER 2022 (CDS) (II) (English)

Total Questions: 120

71. (Questions 71-75) In this section you have three short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. Read the passage carefully and answer the questions based on it.

Passage III

The RBI expects inflation at 6.7 percent in 2022-23. Recent government data also suggests that inflation has become more broad-based. Excluding the volatile components such as food and fuel, core retail inflation was around 7 percent in April with almost all subgroups in the index witnessing elevated inflation. And considering the inflation in the pipeline-the wholesale price index continues to be in double digits - price pressures are unlikely to dissipate in the immediate term. According to analysts, while manufacturing firms have been passing on the rise in input costs, it remains incomplete in the case of the services sector. However, as demand firms up, the pass through is likely to gather traction. This combination of factors suggests that inflation may not fall dramatically as and when commodity prices fall prices may prove to be a tad sticky on the downside. The RBI's revised quarterly forecasts for inflation also seem to suggest so inflation has now been projected at 7.5 percent in the first quarter and 7.4 percent in the second quarter, trending downwards thereafter to 6.2 percent in the third quarter and 5.8 percent in the fourth quarter.

Implicit in these quarterly inflation forecasts is also the acknowledgement that inflation will likely exceed the upper threshold of the Central Bank's inflation targeting framework for three consecutive quarters. Considering the risks that the 'unanchoring' of inflation and inflation expectations pose to macroeconomic stability and the country's growth prospects, the Central Bank must look beyond its quotidian responsibilities and continue to focus on maintaining price stability, attaching primacy to inflation management.

What are the volatile components of inflation?

Correct Answer: (b) Components such as food and fuel
Solution:As per the information given in the passage, components such as food and fuel are the volatile components of inflation.

72. Why are prices unlikely to abate in the short term?

Correct Answer: (a) Because of inflation in the pipeline
Solution:The prices are unlikely to abate in the short term because of inflation in the pipeline.

73. In what context are the words 'pass through' used in the passage?

Correct Answer: (a) That services sector will increase prices as demand picks up.
Solution:'Pass through' means the act of increasing prices because costs have increased. Here, it means that services sector will increase prices as demands picks up.

74. Explain the meaning of the word 'quotidian' as used in the passage.

Correct Answer: (d) Day-to-day
Solution:'Quotidian' means ordinary and happening every day. Hence, 'day-to-day' givens the meaning of the word 'quotidian'.

75. Choose the most appropriate option that describes the meaning of the term 'unanchoring' as used in the passage.

Correct Answer: (c) The disjoint between inflation and its expectations.
Solution:The term 'unanchoring' means the disjoint between inflation and its expectations.

76. (Questions 76-80) Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four words/group of words. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word.

He is considered the harbinger.

Correct Answer: (b) advance messenger
Solution:'Harbinger' means a sign that something will happen soon, often something bad. Hence, 'advance messenger' from the given options is nearest in meaning to it.

77. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word.

The vista of the villages is beautiful.

Correct Answer: (a) landscape
Solution:'Vista' means a view of a large area of beautiful scenery. Pence, 'landscape' is nearest in meaning to 'vista'.

78. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word.

Her act was considered as most lamentable.

Correct Answer: (d) deplorable
Solution:'Lamentable' means so bad that you feel disappointed or angry; very unsatisfactory or disappointing. Hence, 'deplorable' is closest in meaning to 'lamentable'. 'Deplorable' means very bad, unpleasant and shocking.

79. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word.

The leader's endurance paid and he won the elections.

Correct Answer: (a) patience
Solution:'Endurance' means the ability to continue doing something difficult or painful over a long period of time. Hence 'patience' from the given options is nearest in meaning to 'endurance'.

80. Select the option that is nearest in meaning to the underlined word.

We are planning a jaunt for a while during the winter.

Correct Answer: (c) expedition
Solution:'Jaunt' means a short journey that. you take for fun. Hence, 'expedition' is nearest in meaning to 'jaunt' as it also means a short journey somewhere, usually for pleasure.