SPELLING CHECK (Part-III)

Total Questions: 50

21. Parts of the following sentence have been underlined and given as options. [SSC MTS 13/09/2023 (3rd Shift)]

Select the option that contains a misspelt word.

For every endeavour-whether in the area of career, academics, music, sports or even in spirituality, it is a long ardous journey.

 

Correct Answer: (a) ardous
Solution:ardous

'Arduous' is the correct spelling.

22. The following sentence contains some errors. Select the option that correctly rectifies the error. [SSC MTS 14/09/2023 (1st Shift)]

The forses that genarate conditions conducive to crime and riiots are stronger in urban communities than in rurral areas.

 

Correct Answer: (c) The forces that generate conditions conducive to crime and riots are stronger in urban communities than in rural areas.
Solution:The forces that generate conditions conducive to crime and riots are stronger in urban communities than in rural areas.

'Forces, generate, conducive, riots and rural' are the correct spellings.

23. Select the INCORRECTLY spelt word. [SSC MTS 14/09/2023 (1st Shift)]

Correct Answer: (a) Tomatos
Solution:Tomatos

'Tomatoes' is the correct spelling.

24. All the members of my family are planning to visit Jammu and Kashmir this November. [SSC MTS 14/09/2023 (1st Shift)]

Correct Answer: (a) Novembur
Solution:Novembur

'November' is the correct spelling.

25. Select the INCORRECTLY spelt word. [SSC MTS 14/09/2023 (2nd Shift)]

Correct Answer: (b) Rectifie
Solution:Rectifie

'Rectify' is the correct spelling.

26. Select the option that rectifies the spelling of the underlined word in the given sentence. [SSC MTS 14/09/2023 (2nd Shift)]

The maintenence department did a fabulous job.

Correct Answer: (b) maintenance
Solution:maintenance

'Maintenance' is the correct spelling.

27. Select the INCORRECTLY spelt word. [SSC MTS 14/09/2023 (2nd Shift)]

Correct Answer: (a) Paralycis
Solution:Paralycis

'Paralysis' is the correct spelling.

28. The sentence given below contains some spelling errors. Select the option that has the correct spellings. [SSC MTS 14/09/2023 (3rd Shift)]

Applications of subjects like Physiks and chemmistry in our dayly life also have higher visibelity than those of Biology.

Correct Answer: (c) Applications of subjects like Physics and Chemistry in our daily life also have higher visibility than those of Biology.
Solution:Applications of subjects like Physics and Chemistry in our daily life also have higher visibility than those of Biology.

'Applications, Physics, daily, Chemistry and visibility' are the correct spellings.

29. The sentence given below has spelling errors. Select the sentence without spelling errors. [SSC MTS 14/09/2023 (3rd Shift)]

Knowledge and awareness about my own self has to preceede my knowledge of things other than me.

Correct Answer: (b) Knowledge and awareness about my own self has to precede my knowledge of things other than me.
Solution:Knowledge and awareness about my own self has to precede my knowledge of things other than me.

'Knowledge, awareness, and precede' are the correct spellings.

30. Select the option that correctly rectifies the underlined spelling error in the given sentence. [SSC MTS 14/09/2023 (3rd Shift)]

Little children are afraid to go to school because of the agrassive seniors who tend to bully them.

Correct Answer: (b) Aggressive
Solution:Aggressive

'Aggressive' is the correct spelling.