Syllogism (SSC CGL 2022 Tier – 1)

Total Questions: 18

11. Statements : [SSC CGL 07/12/2022 (2nd Shift).]

I. All M are A.

II. No A is R.

Conclusion:

I. No M is R.

II. Some A are M.

III. Some R are A.

Correct Answer: (a) Both conclusions I and II follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Both conclusions I and II follows

12. Statements : [SSC CGL 08/12/2022 (3rd Shift)]

Some floors are plates.

No plate is a sofa.

All gardens are plates.

Conclusions:

I. Some floors being gardens is a possibility.

II. No garden is a sofa,

III. All plates are gardens.

Correct Answer: (d) Only conclusions I and II follow  
Solution:

Hence,

Only conclusions I and II follow 

13. Statements : [SSC CGL 12/12/2022 (1st Shift)]

All oranges are apples.

Some oranges are bananas.

All bananas are fruits.

Conclusions:

I. Some fruits are apples.

II. Some apples are bananas.

III. Some oranges are fruits.

Correct Answer: (c) All conclusions follow.
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

All conclusions follow.

14. Statements : [SSC CGL 13/12/2022 (1st Shift)]

I. No A is B.

II. No C is B

Conclusions:

I. Some C are not A.

II. Some A are B.

Correct Answer: (a) Neither conclusion follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Neither conclusion follows

15. Statements : [SSC CGL 13/12/2022 (2nd Shift)]

Some mobiles are flat.

All flats are TVs.

Some TVs are plastic.

Conclusions:

I. Some mobiles are TVs.

II. Some flats are plastic.

III. All plastic are TVs. 

Correct Answer: (b) Only conclusion I follows.
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Only conclusion I follows.

16. Statements : [SSC CGL 13/12/2022 (3rd Shift)]

I. Some P are K.

II. No K is T.

Conclusion:

I. All P are T.

II. All T are K

III. Some P are not. T.

Correct Answer: (d) Both conclusions II and III follows
Solution:

From Ven-Diagram,

Hence,

Both conclusions II and III follows

17. Statements : [SSC CGL 13/12/2022 (3rd Shift)]

I. All toys are Lego.

II. No block is Lego.

III. Some puzzles are blocks.

Conclusions:

I. Some Lego are puzzles.

II. No Lego is a block.

III. Some toys are blocks.

Correct Answer: (a) Only Conclusion II follows
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

Only Conclusion II follows

18. Statements : [SSC CGL 13/12/2022 (4th Shift)]

Few chips are cakes.

All cakes are ice creams.

All ice creams are sweets.

Conclusions:

I. Some sweets are cakes.

II. Some ice creams are cakes.

III. All cakes are sweets.

Correct Answer: (c) All Conclusions I, II and III follow
Solution:From Ven-Diagram,

Hence,

All Conclusions I, II, and III follow