Syllogism (SSC CGL 2023 Tier – 1)

Total Questions: 23

1. Statements : [SSC CGL 14/07/2023 (1st shift)]

Some desks are trays.

Some trays are plates.

Some plates are desks.

Conclusions:

(I) All desks are plates.

(II) All plates are desks.

(III) Some plates are trays.

(IV) All trays are desks.

Correct Answer: (a) Only conclusion III follows.
Solution:From Ven-Diagram,

2. Statements : [SSC CGL 14/07/2023 (2nd shift)]

Some coolers are mixers.

Some mixers are scissors.

Some scissors are knives.

Conclusions:

(I) Some knives are mixers.

(II) Some scissors are coolers.

(III) Some knives are coolers.

(IV) No knife is a mixer.

Correct Answer: (c) None of the conclusions follow
Solution:From Ven-Diagram,

3. Statements : [SSC CGL 14/07/2023 (2nd shift)]

All rice are grains.

All pulses are grains.

All grains are edibles.

Conclusions:

I. All rice are edibles.

II. All pulses are edible.

III. Some edibles are grains.

Correct Answer: (a) All conclusions follow
Solution:From Ven-Diagram,

4. Statements : [SSC CGL 14/07/2023 (3rd shift)]

All balls are flowers.

All flowers are plates.

Some plates are cups.

Conclusions:

I. Some flowers are balls.

II. Some plates are flowers.

III. All cups are plates.

Correct Answer: (a) Only conclusions I and II follow.
Solution:From Ven-Diagram,

5. Statements : [SSC CGL 17/07/2023 (2nd shift)]

All clowns are books.

Some books are heavy.

ome heavy are trucks.

Conclusions:

I. Some books are clowns.

II. All books are heavy.

III. Some trucks are heavy.

Correct Answer: (b) Only conclusions I and III follow.
Solution:From Ven-Diagram,

6. Statements : [SSC CGL 17/07/2023 (3rd shift)]

All computers are laptops.

All laptops are mobiles.

Some mobiles are tablets.

Conclusions:

I. Some mobiles are computers.

II. All computers are mobiles.

III. Some computers are tablets.

Correct Answer: (b) Only conclusions I and II follow.
Solution:From Ven-Diagram,

7. Statements : [SSC CGL 18/07/2023 (3rd shift)]

All males are boys.

Some teachers are boys.

All students are teachers.

Conclusions:

I. Some boys are males.

II. Some teachers are students.

III. All males are students.

Correct Answer: (c) Only conclusions I and II follow
Solution:From Ven-Diagram,

8. Statements : [SSC CGL 18/07/2023 (3rd shift)]

All curtains are doormates.

Some doormates are pillows.

Some pillows are bedsheets.

Conclusions:

I. Some bedsheets are doormates.

II. Some bedsheets are curtains.

III. Some pillows are doormates.

Correct Answer: (a) Only conclusions III follow
Solution:From  Ven-Diagram,

(a) Only conclusions III follow

9. Statements : [SSC CGL 18/07/2023 (4th shift)]

All pencils are colours.

All colours are paints.

Some paints are drawings.

Conclusions:

I. Some pencils are drawings.

II. Some paints are colours.

III. Some colours are pencils.

Correct Answer: (b) Only conclusions II and III follow
Solution:From Ven-Diagram,

Only conclusions II and III follow

10. Statements : [SSC CGL 18/07/2023 (4th shift)]

Some sweets are chocolates.

All chocolates are cookies.

Some cookies are healthy.

Conclusions:

I. Some sweets are cookies.

II. Some cookies are chocolates.

III. Some chocolates are sweets.

Correct Answer: (d) All conclusions follow
Solution:From Ven-Diagram,

(d) All conclusions follow