Syllogism (SSC CGL 2023 Tier – 1)

Total Questions: 23

11. Statements : [SSC CGL 19/07/2023 (2nd shift)]

Some cooks are poets.

All poets are priests.

Some priests are doctors.

Conclusions:

I. Some cooks are priests.

II. Some priests are cooks.

III. All doctors are priests.

IV. Some doctors are priests.

Correct Answer: (c) Only conclusions I, II and IV follow
Solution:From Ven-Diagram,

Only conclusions I, II, and IV follow

12. Statements : [SSC CGL 19/07/2023 (2nd shift)]

Some sweets are chocolates.

All chocolates are cookies.

Some cookies are healthy.

Conclusions:

I. Some sweets are cookies.

II. Some cookies are chocolates.

III. Some chocolates are sweets.

Correct Answer: (c) All conclusions follow
Solution:From Ven-Diagram,

(c) All conclusions follow

13. Statements : [SSC CGL 19/07/2023 (3rd shift)]

All rice are wheat.

Some wheats are pulses.

No pulse is a vegetable.

Conclusions:

I. Some vegetables are rice.

II. Some pulses are rice.

III. Some vegetables are wheat.

Correct Answer: (a) None of the conclusions follow
Solution:From Ven-Diagram,

None of the conclusions follow

14. Statements : [SSC CGL 19/07/2023 (3rd shift)]

All machines are factories.

Some factories are shops.

Some shops are houses.

Conclusions:

I. Some houses are factories.

II. Some machines are houses.

III. Some factories are machines.

Correct Answer: (d) Only conclusion III follows
Solution:

From Ven-Diagram,

 Only conclusion III follows

15. Statements : [SSC CGL 20/07/2023 (2nd shift)]

All leathers are shoes.

Some bags are shoes.

Some bags are papers.

Conclusions:

I. Some papers are leathers.

II. Some shoes are leathers.

III. Some shoes are papers.

Correct Answer: (a) Only conclusion II follows
Solution:From Ven-Diagram,

Only conclusion II follows

16. Statements : [SSC CGL 20/07/2023 (2nd shift)]

Some hills are mountains.

Some hills are valleys.

All valleys are rivers.

Conclusions:

I. Some rivers are valleys.

II. Some mountains are valleys.

III. Some hills are rivers.

Correct Answer: (a) Only conclusions I and III follow
Solution:From Ven-Diagram,

Only conclusions I and III follow

17. Statements : [SSC CGL 20/07/2023 (3rd shift)]

All cricketers are wealthy.

Some wealthy are Indians.

All Indians are honest.

Conclusions:

I. All Indians are cricketers.

II. Some cricketers are honest.

Correct Answer: (c) Neither conclusions I nor II follows.
Solution:From Ven-Diagram,

Neither conclusion I nor II follows.

18. Statements : [SSC CGL 21/07/2023 (2nd shift)]

All cricketers are wealthy.

Some wealthy are Indians.

All Indians are honest.

Conclusions:

I. Some trees are flowers.

II. Some leaves are branches.

III. Some branches are flowers.

IV. Some branches are leaves.

Correct Answer: (c) Only conclusion III follows.
Solution:From Ven-Diagram,

(c) Only conclusion III follows.

19. Statements : [SSC CGL 21/07/2023 (2nd shift)]

Some mirrors are glass.

All glass are taps.

Some taps are pens.

Conclusions:

I. Some glass are mirrors.

II. All taps are glass.

III. Some pens are taps.

Correct Answer: (d) Only conclusions I and III follow.
Solution:

From Ven-Diagram,

Only conclusions I and III follow.

20. Statements : [SSC CGL 21/07/2023 (3rd shift)]

Some laptops are phones.

Some phones are capsules.

Some capsules are pens.

Conclusions:

I. Some laptops are capsules.

II. Some phones are pens.

III. Some pens are capsules.

IV. Some pens are phones.

Correct Answer: (d) Only conclusion III follows.
Solution:From Ven-Diagram,

Only conclusion III follows.