Comprehension

Total Questions: 50

11. In 1888, an Atlantic contributor made the case for a “science of names.” “Parents are strangely careless and unscientific in giving names to children,” the contributor complained. “They forget that not only from the social point of view it is very advantageous to have one’s name remembered, but that from the business point of view notoriety is capital, and must be obtained by persistent and ingenious advertising.” Indeed, the contributor argued, a good name will give a child “a start in life equivalent to a cash capital of at least fifteen thousand dollars.” One way to ensure this head start? “Be guided by euphonic quality only.” Although not all of this contributor’s guidance can or should still apply today, the importance of a name to a child’s identity has stayed front of mind for many parents. A name can determine whether a child fits in or stands out—and many parents differ on which of those outcomes is preferable. [SSC CHSL Tier II (10/01/2024)]

What will be given to a child if he gets a good name?

Correct Answer: (d) A headstart in life
Solution:A head start in life According to the contributor in the passage, a good name will give a child a head start in life equivalent to a cash capital of at least fifteen thousand dollars.

12. In 1888, an Atlantic contributor made the case for a “science of names.” “Parents are strangely careless and unscientific in giving names to children,” the contributor complained. “They forget that not only from the social point of view it is very advantageous to have one’s name remembered, but that from the business point of view notoriety is capital, and must be obtained by persistent and ingenious advertising.” Indeed, the contributor argued, a good name will give a child “a start in life equivalent to a cash capital of at least fifteen thousand dollars.” One way to ensure this head start? “Be guided by euphonic quality only.” Although not all of this contributor’s guidance can or should still apply today, the importance of a name to a child’s identity has stayed front of mind for many parents. A name can determine whether a child fits in or stands out—and many parents differ on which of those outcomes is preferable. [SSC CHSL Tier II (10/01/2024)]

What is the tone of the speaker in the passage?

Correct Answer: (c) Persuasive
Solution:In a persuasive tone, the author convinces the reader to agree with his point of view and tries to motivate the reader to do something.

13. A fact that draws our attention is that, according to his position in life, an extravagant man is either admired or loathed. A successful business man does nothing to increase his popularity by being prudent with his money. A person who is wealthy is expected to lead a luxurious life and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean, and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that he had not been careful with his money in the first place; he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk, who makes his wife a present of a new dress when he has not paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles – so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economizing ways, and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare I can be extravagant, but when, as is usually the case, I am hard up and then I am the meanest man imaginable. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

Which of these is NOT true?

Correct Answer: (c) The author is at liberty to be extravagant at all times.
Solution:The author is at liberty to be extravagant at all times. According to the passage, the author is not at liberty to be extravagant at all times. If he has money to spare, he is extravagant. If he has shortage of money then he becomes the meanest person imaginable. Hence, option (c) is not true.

14. A fact that draws our attention is that, according to his position in life, an extravagant man is either admired or loathed. A successful business man does nothing to increase his popularity by being prudent with his money. A person who is wealthy is expected to lead a luxurious life and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean, and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that he had not been careful with his money in the first place; he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk, who makes his wife a present of a new dress when he has not paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles – so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economizing ways, and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare I can be extravagant, but when, as is usually the case, I am hard up and then I am the meanest man imaginable. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

Which of these can be inferred from the passage?

Correct Answer: (b) Extravagance is applauded in some and condemned in others.
Solution:Extravagance is applauded in some and condemned in others.

It can be inferred from the passage that extravagance is applauded in the case of a wealthy person whereas it is condemned in the case of a person with low income.

15. A fact that draws our attention is that, according to his position in life, an extravagant man is either admired or loathed. A successful business man does nothing to increase his popularity by being prudent with his money. A person who is wealthy is expected to lead a luxurious life and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean, and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that he had not been careful with his money in the first place; he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk, who makes his wife a present of a new dress when he has not paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles – so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economizing ways, and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare I can be extravagant, but when, as is usually the case, I am hard up and then I am the meanest man imaginable. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

If a successful businessman is judicious with his money

Correct Answer: (b) his reputation suffers
Solution:his reputation suffers The passage clearly states that if a wealthy person is prudent with his money, he is considered mean and his reputation in business may suffer.

16. A fact that draws our attention is that, according to his position in life, an extravagant man is either admired or loathed. A successful business man does nothing to increase his popularity by being prudent with his money. A person who is wealthy is expected to lead a luxurious life and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean, and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that he had not been careful with his money in the first place; he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk, who makes his wife a present of a new dress when he has not paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles – so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economizing ways, and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare I can be extravagant, but when, as is usually the case, I am hard up and then I am the meanest man imaginable. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

Select the antonym of ‘loathed’ as used in the passage.

Correct Answer: (c) adored
Solution:Adored- love and respect someone deeply.

Loathed- intensely dislike or hate someone.

Despised- feel a strong dislike for someone.

Shunned- deliberately avoid or ignore.

Cursed- experiencing problems and unhappiness.

17. A fact that draws our attention is that, according to his position in life, an extravagant man is either admired or loathed. A successful business man does nothing to increase his popularity by being prudent with his money. A person who is wealthy is expected to lead a luxurious life and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean, and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that he had not been careful with his money in the first place; he would never have achieved his present wealth. Among the low income group, a different set of values exists. The young clerk, who makes his wife a present of a new dress when he has not paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles – so much for rent, for food, for the children’s shoes, she is able to face the milkman with equanimity every month, satisfied with her economizing ways, and never knows the guilt of buying something she can’t really afford. As for myself, I fall into neither of these categories. If I have money to spare I can be extravagant, but when, as is usually the case, I am hard up and then I am the meanest man imaginable. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

The word ‘equanimity’ in the passage means

Correct Answer: (a) tranquillity
Solution:'Equanimity' in the passage means a calm state of mind & the word 'tranquility' also means a calm and peaceful state. Hence, 'tranquillity' is the most appropriate answer.

18. Academics has always been an essential part of human development. It prepares us to survive in the outside world and establish an identity of our own. In India, from an early age we have been taught that education is limited to the boundaries of academics only; the idea of getting out into the field, for gaining practical experience is always considered a hoax. This has hindered students' development. In the 21st century, the pure academic type of education is slowly paving way for a whole new type. The shift in the whole education system is evident. People have now come to understand that education should focus on students' overall development, rather than restricting him/her to the classroom. Co-curricular activities that take place outside the classroom help in the growth of the child, in more than one way. Participating in such activities helps youngsters grow mentally, socially and individually. Intellectual development of a student takes place in the classroom, but for the aesthetic development such as team-building, character-building and physical growth, students must step out into the outside world. Similarly, in colleges and institutions, there is a need for practical exposure so that the students can experience the actual working of an industry. Most professional colleges including B-schools, have started providing practical exposure to students through regular guest lectures, industrial visits, conferences and so on. Guest lectures are very important for all-round development of students as guest speakers talk about their real-life experiences and not what is there in the text books. Through such events students are made to participate and coordinate different events wherein, they get to know how exactly things are managed. Classroom teaching provides the foundation, and co-curricular or extra-curricular activities provide practical exposure and opportunities to implement what students learn in the classroom. This helps in developing the overall personality of the students, inculcating various soft-skills in them, which otherwise are difficult to teach. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

Which of these does NOT provide industry exposure to students of business schools?

Correct Answer: (a) text books
Solution:The passage mentions that most professional colleges have started providing industry exposure to students through regular guest lectures, industrial visits, conferences. But books only provide us with academic knowledge. Hence, option (a) is not true.

19. Academics has always been an essential part of human development. It prepares us to survive in the outside world and establish an identity of our own. In India, from an early age we have been taught that education is limited to the boundaries of academics only; the idea of getting out into the field, for gaining practical experience is always considered a hoax. This has hindered students' development. In the 21st century, the pure academic type of education is slowly paving way for a whole new type. The shift in the whole education system is evident. People have now come to understand that education should focus on students' overall development, rather than restricting him/her to the classroom. Co-curricular activities that take place outside the classroom help in the growth of the child, in more than one way. Participating in such activities helps youngsters grow mentally, socially and individually. Intellectual development of a student takes place in the classroom, but for the aesthetic development such as team-building, character-building and physical growth, students must step out into the outside world. Similarly, in colleges and institutions, there is a need for practical exposure so that the students can experience the actual working of an industry. Most professional colleges including B-schools, have started providing practical exposure to students through regular guest lectures, industrial visits, conferences and so on. Guest lectures are very important for all-round development of students as guest speakers talk about their real-life experiences and not what is there in the text books. Through such events students are made to participate and coordinate different events wherein, they get to know how exactly things are managed. Classroom teaching provides the foundation, and co-curricular or extra-curricular activities provide practical exposure and opportunities to implement what students learn in the classroom. This helps in developing the overall personality of the students, inculcating various soft-skills in them, which otherwise are difficult to teach. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

The new education system has shifted focus on

Correct Answer: (a) social and aesthetic development
Solution:social and aesthetic development The passage suggests that the new education system is shifting its focus from solely academic development to a more holistic approach. The shift includes emphasizing social and aesthetic development, recognizing the importance of co-curricular activities, practical development. exposure, and overall personality.

20. Academics has always been an essential part of human development. It prepares us to survive in the outside world and establish an identity of our own. In India, from an early age we have been taught that education is limited to the boundaries of academics only; the idea of getting out into the field, for gaining practical experience is always considered a hoax. This has hindered students' development. In the 21st century, the pure academic type of education is slowly paving way for a whole new type. The shift in the whole education system is evident. People have now come to understand that education should focus on students' overall development, rather than restricting him/her to the classroom. Co-curricular activities that take place outside the classroom help in the growth of the child, in more than one way. Participating in such activities helps youngsters grow mentally, socially and individually. Intellectual development of a student takes place in the classroom, but for the aesthetic development such as team-building, character-building and physical growth, students must step out into the outside world. Similarly, in colleges and institutions, there is a need for practical exposure so that the students can experience the actual working of an industry. Most professional colleges including B-schools, have started providing practical exposure to students through regular guest lectures, industrial visits, conferences and so on. Guest lectures are very important for all-round development of students as guest speakers talk about their real-life experiences and not what is there in the text books. Through such events students are made to participate and coordinate different events wherein, they get to know how exactly things are managed. Classroom teaching provides the foundation, and co-curricular or extra-curricular activities provide practical exposure and opportunities to implement what students learn in the classroom. This helps in developing the overall personality of the students, inculcating various soft-skills in them, which otherwise are difficult to teach. [SSC CPO Tier II (08/01/2024)]

Select the correct meaning of 'implement' as used in the passage.

Correct Answer: (b) enforce
Solution:'Implement' means to carry out or apply & 'enforce' means to impose a course of action or idea. Hence, 'enforce' is the most appropriate answer,