RBI GRADE ‘B’ OFFICER’S EXAM Held on: 11.10.2009 (Part-III)

Total Questions: 50

31. Study the following information carefully and answer the questions given below :

(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students each having a different height.

 

(ii) D is shorter than A but taller than G.

 

(iii) E is taller than H but shorter than C.

 

(iv) B is shorter than D but taller than F.

 

(v) C is shorter than G.

 

 

(vi) G is shorter than F.

Which of the following is definitely false ?

Correct Answer: (5) All are true
Solution:(i) A > D > G
(ii) C > E > H
(iii) D > B > F
(iv) G > C
(v) F > G
From all the statements
A > D > B > F > G > C > E > H

All statements are true.

32. Study the following information carefully and answer the questions given below :

(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students each having a different height.

(ii) D is shorter than A but taller than G.

(iii) E is taller than H but shorter than C.

(iv) B is shorter than D but taller than F.

(v) C is shorter than G.

(vi) G is shorter than F.

If another student J who is taller than E but shorter than G is added to the group, which of the following will be definitely true ?

Correct Answer: (2) J is shorter than D
Solution:(i) A > D > G
(ii) C > E > H
(iii) D > B > F
(iv) G > C
(v) F > G
From all the statements
A > D > B > F > G > C > E > H

According to question
A > D > B > F > G > C > E > H

J

It is not clear whether C and J are of same height. But, J is definitely shorter than D.

33. Study the following information carefully and answer the questions given below :

(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students each having a different height.

 

(ii) D is shorter than A but taller than G.

 

(iii) E is taller than H but shorter than C.

 

(iv) B is shorter than D but taller than F.

 

(v) C is shorter than G.

 

 

(vi) G is shorter than F.

Which of the following will definitely be the third from top when the eight students are arranged in descending order of height ?

Correct Answer: (1) B
Solution:(i) A > D > G
(ii) C > E > H
(iii) D > B > F
(iv) G > C
(v) F > G
From all the statements
A > D > B > F > G > C > E > H

A > D > B > F .......

3rd from top

34. Study the following information carefully and answer the questions given below :

(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students each having a different height.

 

(ii) D is shorter than A but taller than G.

 

(iii) E is taller than H but shorter than C.

 

(iv) B is shorter than D but taller than F.

 

(v) C is shorter than G.

 

 

(vi) G is shorter than F.

How many of them are definitely shorter than F ?

Correct Answer: (2) Four
Solution:(i) A > D > G
(ii) C > E > H
(iii) D > B > F
(iv) G > C
(v) F > G
From all the statements
A > D > B > F > G > C > E > H

G, C, E and H are shorter than F.

35. Study the following information carefully and answer the questions given below :

(i) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students each having a different height.

 

(ii) D is shorter than A but taller than G.

 

(iii) E is taller than H but shorter than C.

 

(iv) B is shorter than D but taller than F.

 

(v) C is shorter than G.

 

 

(vi) G is shorter than F.

Which of the following is redundant to answer all the above questions?

Correct Answer: (5) All are necessary to answer the above questions
Solution:(i) A > D > G
(ii) C > E > H
(iii) D > B > F
(iv) G > C
(v) F > G
From all the statements
A > D > B > F > G > C > E > H

All the statements are necessary to answers the question.

36. Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer (1) if the inference is "definitely true" i.e. it properly follows from the statement of facts given.

Mark answer (2) if the inference is "probably true" though not "definitely true" in the light of the facts given.

 

Mark answer (3) if the "data are inadequate" i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

 

Mark answer (4) if the inference is "probably false" though not "definitely false" in the light of the facts given.

 

 

Mark answer (5) if the inference is "definitely false" i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

A recent report that satellite data shows groundwater levels in northern India depleting by as much as a foot per year, over the past decade, is a matter of concern. The clear writing on the wall is that India faces a turbulent water future and veritable crisis without proactive policy and sustainable practices. Besides the poor monsoon this season and the resultant drought situation pan-India calls for sustained policy focus on the water economy. A whole series of glaring anomalies do need to be addressed. For one, there's far too much reliance on groundwater. For another our water infrastructure for storage and supply is sorely inadequate.

Worse, policy distortions in artificially under pricing key agri-inputs like power have perversely incentivised cultivation of water intensive crops like paddy in traditionally wheat growing areas.

India has failed to take measures to recharge groundwater adequately in northern part.

Correct Answer: (1)
Solution:It is clear from the passage that India has failed to take
measures to recharge groundwater adequately in northern part. Therefore, the inference is definitely true.

37. Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer (1) if the inference is "definitely true" i.e. it properly follows from the statement of facts given.

Mark answer (2) if the inference is "probably true" though not "definitely true" in the light of the facts given.

 

Mark answer (3) if the "data are inadequate" i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

 

Mark answer (4) if the inference is "probably false" though not "definitely false" in the light of the facts given.

 

 

Mark answer (5) if the inference is "definitely false" i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

A recent report that satellite data shows groundwater levels in northern India depleting by as much as a foot per year, over the past decade, is a matter of concern. The clear writing on the wall is that India faces a turbulent water future and veritable crisis without proactive policy and sustainable practices. Besides the poor monsoon this season and the resultant drought situation pan-India calls for sustained policy focus on the water economy. A whole series of glaring anomalies do need to be addressed. For one, there's far too much reliance on groundwater. For another our water infrastructure for storage and supply is sorely inadequate.

Worse, policy distortions in artificially under pricing key agri-inputs like power have perversely incentivised cultivation of water intensive crops like paddy in traditionally wheat growing areas.

Wheat cultivation in India requires comparatively more water than paddy.

Correct Answer: (5)
Solution:It is clearly mentioned in the passage that the paddy is water intensive crop.

38. Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer (1) if the inference is "definitely true" i.e. it properly follows from the statement of facts given.

Mark answer (2) if the inference is "probably true" though not "definitely true" in the light of the facts given.

 

Mark answer (3) if the "data are inadequate" i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

 

Mark answer (4) if the inference is "probably false" though not "definitely false" in the light of the facts given.

 

 

Mark answer (5) if the inference is "definitely false" i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

A recent report that satellite data shows groundwater levels in northern India depleting by as much as a foot per year, over the past decade, is a matter of concern. The clear writing on the wall is that India faces a turbulent water future and veritable crisis without proactive policy and sustainable practices. Besides the poor monsoon this season and the resultant drought situation pan-India calls for sustained policy focus on the water economy. A whole series of glaring anomalies do need to be addressed. For one, there's far too much reliance on groundwater. For another our water infrastructure for storage and supply is sorely inadequate.

Worse, policy distortions in artificially under pricing key agri-inputs like power have perversely incentivised cultivation of water intensive crops like paddy in traditionally wheat growing areas.

Water level in other parts of India is stable during the last decade.

Correct Answer: (3)
Solution:There is no data about the water level in other parts of India.

39. Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer (1) if the inference is "definitely true" i.e. it properly follows from the statement of facts given.

Mark answer (2) if the inference is "probably true" though not "definitely true" in the light of the facts given.

 

Mark answer (3) if the "data are inadequate" i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

 

Mark answer (4) if the inference is "probably false" though not "definitely false" in the light of the facts given.

 

 

Mark answer (5) if the inference is "definitely false" i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

A recent report that satellite data shows groundwater levels in northern India depleting by as much as a foot per year, over the past decade, is a matter of concern. The clear writing on the wall is that India faces a turbulent water future and veritable crisis without proactive policy and sustainable practices. Besides the poor monsoon this season and the resultant drought situation pan-India calls for sustained policy focus on the water economy. A whole series of glaring anomalies do need to be addressed. For one, there's far too much reliance on groundwater. For another our water infrastructure for storage and supply is sorely inadequate.

Worse, policy distortions in artificially under pricing key agri-inputs like power have perversely incentivised cultivation of water intensive crops like paddy in traditionally wheat growing areas.

India has now put in place a system to reduce over dependence on groundwater.

Correct Answer: (4)
Solution:The inference seems to be false.

40. Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer (1) if the inference is "definitely true" i.e. it properly follows from the statement of facts given.

Mark answer (2) if the inference is "probably true" though not "definitely true" in the light of the facts given.

 

Mark answer (3) if the "data are inadequate" i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

 

Mark answer (4) if the inference is "probably false" though not "definitely false" in the light of the facts given.

 

 

Mark answer (5) if the inference is "definitely false" i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

A recent report that satellite data shows groundwater levels in northern India depleting by as much as a foot per year, over the past decade, is a matter of concern. The clear writing on the wall is that India faces a turbulent water future and veritable crisis without proactive policy and sustainable practices. Besides the poor monsoon this season and the resultant drought situation pan-India calls for sustained policy focus on the water economy. A whole series of glaring anomalies do need to be addressed. For one, there's far too much reliance on groundwater. For another our water infrastructure for storage and supply is sorely inadequate.

Worse, policy distortions in artificially under pricing key agri-inputs like power have perversely incentivised cultivation of water intensive crops like paddy in traditionally wheat growing areas.

Adequate monsoon helps in drawing less ground water for cultivation and thus preserve balance.

Correct Answer: (2)
Solution:It can stated that the inference is probably true on the basis facts mentioned in the passage.